“АстраЗенека” може да отиде на съд

Снимка: novavarna.net

Eвропейската комисия съобщи, че подготвя писмена покана до “АстраЗенека”, за да бъдат обсъдени противоречията около липсващите доставки ваксини. Това е първата стъпка от процедурата, която ЕК предприема и тя може да завърши с намесата на белгийски съд. 

Комисията уточни, че първо ще съгласува писмото с държавите от ЕС. След като го изпрати, дружеството ще има срок от 20 дни за отговор. Ако отговорът е неудовлетворителен за ЕК, ще бъдат свикани преговори. В случай, че те завършат с неуспех, въпросът следва да се отнесе до съда, сочи договорът сключен между комисията и производителя.

Говорител на ЕК днес отново не даде ясен отговор кой носи отговорност за случаите на усложнения или смърт настъпили след ваксиниране. По неговите думи текстовете на договора с “АстраЗенека”, заличени като “поверителни”, предвиждат отговорност да се носи от производителя, но понякога и от държавата, внесла ваксините, пише БТА.

Употребата на препарата временно беше спряна в редица европейски страни, сред които и България, след смъртта на няколко души.

Преди два дни Европейската агенция по лекарствата отново защити ползите от препарата на фона на продължаващите проучвания на страничните реакции.

Агенцията изследва дали има връзка между имунизациите с оксфордската ваксина и случаите на тромбози и фатален изход.

източник: novavarna.net

Вижте още:

Поредица от инциденти с ваксината на „АстраЗенека“, поставят безопасността ѝ под въпрос

Срещу Израел е подаден иск в Международния наказателен съд за принудителни ваксинации

Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Обезсмисля ли се ваксината заради мутациите на COVID-19?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.