Великата княгиня Олга – българска принцеса?

 

4а

На фона на други претенции далеч по-сериозно звучи версията, че киевската княгиня Олга (ок. 920 г. – 11 юли 969 г.) е българка. Дали заради военния конфликт с Русия, но тази хипотеза напоследък все по-често взима превес в сравнение с още поне четири такива и в самата Украйна.

„Тази именно Олга е първият голям деятел, който българите дават на русите – пише за нея Стилиян Чилингиров в книгата си “Какво е дал българинът на другите народи”, издадена през 30-те години на ХХ век у нас. – Тя се тачи от последните като истинска устроителка на руската държава, оставила име на твърде мъдра, велика и безсмъртна владетелка”. Олга, която според други проучвания всъщност се е казвала Хелга, е била съпруга на княз Игор, а след смъртта му управлява самостоятелно древната руска държава.За да обясни, че най-вероятно княгинята е българска принцеса, дъщеря на Владимир – братът на цар Симеон, и внучка на Борис I, соченият като “последен български възрожденец” Чилингиров с Паисиев ентусиазъм посочва и доказателствата:

“В един исторически документ, озаглавен: “Летописец руских царей”, е казано: Приведоша ему (на Игоря) жену от Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд.” В друг исторически паметник “Родословец на руските князе”, е казано: “Игоря же (Олег) женив Болгарех, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми.”

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.