Витлеемската звезда може въобще да не е била звезда

%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b5%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b0

Стотици години учени и теолози се опитват да обяснят Витлеемската звезда – загадъчният библейски символ, отвел тримата влъхви до техния нов водач, Исус.

Тя е известна и като Коледната звезда, но учените сега твърдят, че всъщност може въобще да не е била звезда.

Ново проучване на исторически, астрономически и библейски записки открива, че събитието от 6г.пр.Хр. всъщност е било рядко планетарно подравняване, при което Слънцето, Юпитер, Луната и Сатурн застават в съзвездието Овен.

Грант Матюс, професор по теоретична астрофизика и космология в университета Нотр Дам изучава Витлеемската звезда повече от десетилетие.

„Астрономи, историци и теолози отдавна дълбаят въпроса за Коледната звезда. Кога и къде се е появила? Как е изглеждала? От милиардите звезди в небето, която е светела толкова силно в онзи ден преди толкова време? Модерната астрофизика е средството, с което се опитваме да обясним едно от най-значимите астрологически събития в историята.“ – казва Матюс.

Според учения, Слънцето, Юпитер, Луната и Сатурн са се подравнили в Овен, докато Венера е била в съзвездието Риби, а Меркурий и Марс – от другата страна, в Телец.

Когато това подравняване на планетите се е случило през 6г.пр.Хр., Овен е бил и мястото на пролетното равноденствие.

За влъхвите, езическите жреци, звездобройци от древен Вавилон – известни още и като тримата мъдреци – това подравняване в Овен е символизирало раждането на новия владетел на Юдея.

Юпитер и Луната са говорили за раждането на владетел с необикновена съдба, докато Сатурн е символизирал новия живот.

Същото е и със съзвездието Овен и пролетното равноденствие, което бележи началото на пролетта.

„Влъхвите трябва да са забелязали това на изток и да са разпознали, че символизира величествено раждане в Юдея, което ги отвежда в търсене на новородения владетел.“ – обяснява Матюс.

Подобно събитие е изключителна рядкост и няма да бъде наблюдавано отново поне още 16 000 години.

Но дори тогава равноденствието няма да е в Овен.

Дори изчислявайки 500 000 години в бъдещето, учените казват, че няма да има друго такова подравняване, както онова, известно като Коледната звезда.

Morkadis

Според професор Дейвид Уейнтрауб от университета Вандербилд, ако мъдреците на Матей наистина са тръгнали да търсят новородения крал, ярката звезда не ги е водила, а само им е дала знак кога да тръгнат.

Освен това, не са открили новородено бебе в ясла. Все пак, бебето вече било на 8 месеца, когато влъхвите са разгадали астрологическото послание, което според тях предричало раждането на бъдещия крал.

Предзнаменованието започва на 16 април 6г.пр.Хр с изгряването на Юпитер през онази сутрин, последвано от лунното му затъмнение в съзвездието Овен по обяд.

Продължило е до 19 декември, когато Юпитер е спряла да се движи на запад, застинала е за кратко и е тръгнала на изток, наблюдавано спрямо застиналите звезди на заден план.

Според професора, Матей вероятно е писал с цел да убеди читателите, че Исус е бил предречения месия.

Вземайки предвид астрологическите бележки в неговото евангелие, той трябва да е вярвал, че историята за Витлеемската звезда ще е достатъчно убедително доказателство за неговата публика.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.