Вулканът Чайтен в Чили – действащ и опасен

Вулканът Чайтен напомни за себе си неотдавна. На 2 май 2008 година, недалеч от залива Корковадо, на 10 км разстояние от град Чайтен, започва силно изригване. Местните жители дълго време не могат да повярват, че такова нещо е възможно.

През последните 10 000 години вулканът спокойно спи.

Действащ и опасен

Височината на изригването достигала повече от 30 км. В резултат на това местното население е евакуирано надалеч – на цели 50 км от вулкана.

В периода от 22 юни до 16 февруари 2009 година Чайтен периодично изхвърля в небето стълбове пепел. На 16 февруари населението отново е евакуирано заради огромен стълб лава. Изригването е толкова мощно, че достига до съседната страна – Аржентина.

Събуждането на вулкана Чайтен оказва силно влияние върху обкръжаващата го местност, както и върху събдата на много хора. Поради промяната на руслото на няколко близкоразположени реки, е повишен рискът от наводнения.

Като резултат властите планират да преместят малкия град на по-безопасно място. Сградите, които ще останат зад гърба на местното население, ще се превърнат в туристическа атракция. Един своеобразен музей на Чайтен.

Всички, желаещи да посетят вулкана Чайтен, трябва да знаят, че той се намира на 1122 метра надморска височина. Кратерът му е с диаметър около 3 км. На дъното на кратера са разположени няколко кратерни езера.

На 15 км разстояние от Чайтен се намира друг вулкан – Мичинмауида.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ВУЛКАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ
УЧЕНИ: СВЕТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН ОТ ВУЛКАНИЧНО ИЗРИГВАНЕ
ОГРОМНО ВУЛКАНИЧНО ИЗРИГВАНЕ Е УНИЩОЖИЛО ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА МАИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.