Вулкан дал началото на ерата на динозаврите

динозаври

В миналото динозаврите са били доминиращият вид на Земята. След хиляди теории за причините за изчезването им днес се питаме – кое е дало началото на вида.

Ново проучване дава една наистина интересна теория за това какво е превърнало динозаврите в доминиращ вид на планетата Земя за един доста дълъг период от време. Предполага се, че това е вулканично изригване, продължило 1 млн. години.

Ерата на динозаврите започнала заради вулкани – звучи наистина логично. До този извод учените са стигнали след анализ на древни скали. В тях те са открили следи от емисии от огромни вулканични изригвания. Те са се случили преди около 200 млн. години и са продължили 1 млн. години.

Гигантското изригване е заличило всичко живо на планетата и е дало път на динозаврите. Така след утихване на вулканичната активност те са се превърнали в доминантен вид.

Заключението е дело на водещия автор Лорънс Пърсивал от департамента за науките за земята в университета Оксфорд. Според него впечатляващите животни са се възползвали максимално от онези екологични ниши, които са останали незасегнати от измирането.

В рамките на изследването са анализирани вулканични скали от четири континента. В частност е изследван живакът – един различен отпечатък от вулканичната активност. При изригване вулканите остават следи от живак в газовете, които се издигат в небето. След като се разпространят в атмосферата, те се утаяват в седиментните скали и остават там в продължение на милиони години.

Откритите количества живак в изследваните материали свидетелстват за огромни вулканични изригвания, които са продължили около милион години. Това със сигурност е довело до масово измиране на планетата. Всички животни, включително крокодилоподобните същества, ранните земноводни и бозайници, са били унищожени.

Ранните динозаври от този период обаче са оцелели. За момента няма обяснение как са успели, но е факт, че след утихването на вулканите те не са имали конкуренция. Това е поставило началото на тяхната ера.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.