Дневникът на един строител

пирамида

Египетските пирамиди винаги са будили любопитство със своята загадъчност – от начина на построяване до предназначението им. Учените търсят всевъзможни начини, чрез които да обяснят всичко това, а всяка находка, колкото и малко информация да дава, е попадение. Наскоро археолозите са попаднали на изключително интересна находка – дневникът на един строител, а египетският музей в Кайро откри изложба на най-старите папируси в страната, които датират от 4500 години назад, с подробно описание на ежедневието на строителите на пирамидите.

Елементите са от 4-та династия на цар Хуфу, известен също като Хеопс, за когото е построена Голямата пирамида в Гиза, като гробница. Те разкриват ежедневието на пристанищните работници, които транспортирали огромните варовикови блокове до Кайро по време на управлението на цар Хуфу, за да изградят Великата пирамида, предназначена за неговото погребение, пише Daily mail.

Египетския министър по антиките Халед Ел Анани по време на откриването на изложбата казва, че папирусите са били открити през 2013 г. от египетско-френскa мисия в пещери близо до пристанището Уади ел Джарф. (Древното пристанище се намира на 119 км (74 мили) от град Суец.)

Ел Анани казва, че намерените елементи са най-старите папируси в Египет.
Шефът на музеят в Египет, Тарек Тауфик, казва, че папирусите описват ежедневието на работниците, които прехвърлят строителен материал от пристанище на Червено море до Гиза.

„Един от документите е дневник на държавния чиновник Мерер (в превод – възлюбената), който съдържа статистика и административни подробности на неговата работа”, казва Саиед Махфуз, съръководител на откритието през 2013 г.
„Сред документите също така има списък с приходи, прехвърлени от различни египетски провинции, необходими за изхранването на строителите и за заплатите им”, казва Мaхфуз.

„Приходите са отбелязани с червен цвят, а това, което се изплаща на работниците – в черно”, добавя той.

„Папирусите показват високата ефективност на административната система по време на царуването на Хуфу.”
Служител на министерството казва, че папирусите дават сведения за административната власт и централизирания характер на държавата по времето на Хеопс.

„Един от най-старите папируси е на старши служител на име Мар, който е играел важна роля в изграждането на пирамидата и обхваща 3-месечен период от работата му, предоставяйки информация за задълженията си – включително и транспортирането на каменни блокове през река Нил до нейните канали”, заяви г-н Абдел.

Други папируси дават информация за разпределението на хранителните порции на работниците, включително и броя на овцете, които са били доведени.

Според Ел-Анани, откритието показва, че в Египет има антични съкровища, които все още не са открити.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. аз 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.