Животът не е започнал от Месопотамия, ето къде е била Люлката на цивилизацията

1

Някои от най-първите форми на живот може да са уловени в древни скали в Гренландия, предаде BBC. Скалите са били част от морското дъно преди 3,7 млрд. години, а вълнистите линии по тях, дълги само няколко сантиметра, вероятно са останки от първични микробни колонии, наречени строматолити. Находката е представена в научното списание Nature. Ако се потвърди, колониите ще се окажат по-стари от досега известните фосили на над 200 млн. години, уточнява „Фокус“.

Но твърденията за изключително ранен живот са силно оспорвани, както и тази находка. Откриването ѝ е станало в отдалечени пустеещи възвишения, които са срещу ледената шапка на Гренландия, наречени пояса Исула. Скалите са станали достъпни едва на скоро, след стопяването на постоянната ледена покривка.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.