Защо някои хора реагират по-емоционално на върховете и спадовете в живота

емоция

Носители на определени генетични вариации изпитват положителните и отрицателните емоции по-силно от другите хора, откри ново изследване.

Тези генетични вариации се носят средно от около 50% от бялата раса, въпреки че процентът варира между нейните етноси.

Емоцииите се придружават от по-силно активиране на регионите в мозъка, които се свързват с обработката на емоциите.

Изследването може да обясни защо някои хора са особено податливи на често срещания пост-травматичен стресов синдром (ПТСС).

Водещият учен на изследването, Проф. Ребека Тод, казва:

“Хората наистина виждат света различно. При тези, които имат тази генетична вариация, емоционално релевантните неща в живота са много по-силни.”

Генът се нарича ADRA2b и регулира невротрансмитера норепинефрин.

Друг учен от екипа, Проф. Адам Андерсън, коментира:

“Емоциите не са само начина, по който преживаваме света, но и как нашият мозък влияе на възприятието ни за него. Нашите гени влияят буквално на това как виждаме отрицателните и положителните аспекти на живоа по-ясно и в резултат на това ние може да решим, че светът има повече награди или заплахи.”

По-силните емоционални реакции могат да бъдат полезни в някои случаи, казва проф. Тод:

“Хората, които имат таз генетична вариация използват допълнителна невронна мрежа в техните мозъци, която е важна за изчисляване на емоционалната релевантност на нещата в света. Във всяка ситуация, където различаването на какво е наистина релевантно в средата или ситуацията тази вариация ще бъде предимство.”

Пример за човек, който вероятно е носил тази вариция е новелистът Марсел Пруст, известен с емоционалната си чувствителност.

Изследването е публикувано в научното списание Journal of Neuroscience (Todd et al. 2015.)

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.