Защо повечето хора не харесват гласа си на запис?

10

Когато чуете запис на собствения си глас, най-често той ви звучи различно от това, което чувате когато говорите. Това е така с повечето хора. Те се чуват постоянно когато говорят, но защо когато се чуят от запис гласът им е по-различен? Отговорът не е сложен. Това което чувате, когато говорите не е същото, което чуват другите, казва директорът на Слуховият научен център в Университета Пенсилвания, Йеил Коен.Гласа който чувате от запис е истинското звучене на вашия глас, казва Коен.

Три малки костици в средното ухо са причина за разликата между това, което си мислите, че е вашият глас и това, което другите чуват. Тези малки костици са ключови за възприемания шум от човек. Тъпанчето на ухото вибрира срещу тези костици и те пренасят вибрацията към охлювидната спирала (кохлеа) във вътрешното ухо. Кохлеа превръща тази вибрационна енергия от външния свят в електрически импулси към мозъка. Това се нарича трансдукция, като този процес е причината да се генерира възприемания шум от хората. Създаването на информация посредством вибрациите на тези костици в средното ухо се нарича „костна проводимост“, докато създаването на акустична информация от трептенето на въздуха извън ушите ни се нарича „въздушна проводимост“.

Когато вие говорите, мозъкът ви съединява, смесва костната и въздушната проводимост в едно. Когато вие говорите, костиците в средното ви ухо вибрират малко по-силно, заради близостта на устата до ушите. Така гласът ви се заглушава и вие неправилно го възприемате като по-нисък. Когато чуете собствения си глас на запис, той ви звучи като по-висок. Защо обаче, това възприятие най-често е негативно? Защото хората най-често си имат собствена представа как звучи гласът им.

Мозъкът обаче е съвършен орган и върши невероятна работа по филтрирането, преработването и интерпретирането на звука.

Помислете си какво се случва, когато сте на концерт на една рок група, например. Там звуци издават китаристите, барабанистите, певците и те се смесват преди да достигнат до ушите ви. Повечето хора обаче, нямат проблем да различат звуците на отделните инструменти. Това е така, защото в нашия мозък звуците от отделните инструменти са напълно разделени, това е част от магията на мозъка, казва Коен.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.