Защо растенията са зелени?

растение

От часовете по биология в училище помним, че растенията са зелени, защото произвеждат хлорофил. Хлорофилът е ярък пигмент, който абсорбира синя и отразява зелената светлина, от което идва зеленият цвят на листата.

Хлорофилът има важна роля в процеса на фотосинтеза, при който растенията превръщат нещо неорганично, каквото е светлината в органична използваема материя (захар). Хлорофилните молекули абсорбират определено количество светлина и предават енергията на специални молекули, които при стимулация изстрелват електрони, предизвикващи химичните промени в растението. Последващи процеси преобразуват химичната енергия в захар.

Все още не е напълно ясно защо повечето растения са еволюирали до постоянен зелен цвят, докато например черните растения могат да абсорбират повече слънчеви лъчи. Общоприетото обяснение е, че всички растения произлизат от общ прародител – вид зелено водорасло – и поради това повечето са еволюирали само веднъж.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Растенията чуват къде тече вода

Народните поверия за растенията в двора, някои от тях носят смърт

11 отровни растения, които е по-добре да не доближавате

Пет домашни растения, които ще подобрят значително съня ви

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.