Звезди със стайна температура

звезда

В Космоса има звезди, които са толкова студени, че спокойно бихме могли да ги докоснем.

Нормално е, когато мислим за звезди, да си представяме гигантски кълба от горящ газ. Температурата на повърхността на Слънцето е около 6000 градуса по Целзий. Но не всички звезди са толкова горещи.

През 2010 г. с помощта на широкоъгълния инфрачервен телескоп WISE учени от NASA идентифицират 14 от най-студените „кафяви джуджета“.

През 2011 г. WISE се натъква на нещо още по-студено – звезди, наречени „Y-джуджета“. Температурата им е по-ниска от човешкото тяло – 25 градуса по Целзий.

Наричат кафявите джуджета „неуспели звезди“. Тяхната маса се оказва недостатъчна за поддържането на продължителен ядрен синтез в ядрото им. С времето те се охлаждат и избледняват, което ги прави трудни за откриване.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.