Земя без вода: Вижте какво ще се случи

пустиня

Водата – основен елемент в планетата Земя, е едно от животоподдържащите вещества, отговарящи за това да съществуваме. Ако тя липсва, животът не би бил възможен.

Учените са изумени как една проста комбинация между два водородни и един кислороден атом е станала толкова важна за живота на цяла една планета. Известно ни е, че човешкото тяло и повърхността на Земята се състоят от 70% вода. Днес учените решиха да помислят над най-лошия вариант – какво би станало, ако водата на Земята изчезне.

Ако водата на планетата изчезне, визуално планетата ни ще изглежда като изцеден лимон. Това е логично, като се има предвид, че днес, когато погледнем планетата от птичи поглед, виждаме основно огромни количества океани и морета.

Сушата на земята е едва 29%. Световните океани са толкова огромни и дълбоки, че до този момент не сме проучили дори половината от тях. Ако обаче изчезнат изведнъж, разликата няма да е толкова шокираща за човечеството. Това се обяснява с факта, че разликата между най-високия връх и най-дълбоката точка на океанското дъно е по-малка от 20 километра.

Разликата във външния вид на планетата е само началото от поредица от фактори, които ще засегнат Земята. Типичен пример за мрачното и сухо бъдеще, което ни очаква, виждаме на Венера и Марс.

Венера е най-горещата планета в Слънчевата система. Тя е обгърната от дебел слой облаци, от които вали сярна киселина. Въпреки това обаче тя е близка до Земята по своите характеристики – размерът и масата на двете планети са почти еднакви.

НАСА от години изследва злата сестра на Земята. Оказва се, че под дебелия слой облаци на планетата вероятно някога е имало вода, а може би и живот. В един момент обаче всичко се объркало.

До Венера достига 2 пъти повече слънчева радиация, отколкото до Земята. Причината е, че се намира по-близо до слънчевото тяло. Резултатът – ултравиолетовата светлина разделя водната молекула на водород и кислород. Водородът излита в космическото пространство и заедно с кислорода се превръща в онази тежка атмосфера, обгръщаща планетата.

Облаците обгръщат планетата като пелена, което усложнява ситуацията още повече. Това е доста притеснително за земляните, тъй като само след няколко милиарда години Слънцето ще стане по-горещо и температурата на Земята ще стане непоносима – точно като на Венера. Водата в океаните ще се изпари и планетата ще заприлича досущ на злата си близначка.

От друга страна е Червената планета. Днес повърхността на Марс е покрита с железен оксид, но не толкова отдавна на повърхността е имало гигантски океани, разпростиращи се на милиони квадратни километри. Учените днес откриват само останките от океаните от тях под формата на камъчета, пръст и следи. Те биха се образували само от движеща се течност. Днес на полярните шапки на Марс има толкова много лед, че ако се разтопи, водата от него би покрила цялата планета равномерно. Образувалият се океан ще е дълбок около 21 метра.

Изследванията доказват, че е имало период, в който на Марс е имало 7 пъти повече вода от днес. Последната река на Червената планета е пресъхнала преди 200 хиляди години. В геологичен аспект това е изключително кратък период. Резултатите са видими и днес и могат да се определят само е една дума – катастрофални.

Ако водата на Земята изчезне, картинката ще бъде коренно различна от днес. Хората, животните, дори растенията – те ще бъдат скоростно заличени. Водата е живот и без нея – той няма как да съществува. Ако човечеството не оцени този факт, скоро може да види края на дните си.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Какво се случва с мозъка, когато не пием достатъчно вода?

Водата, съставляваща 70 % от нашето тяло, остава мистика за конвенционалната наука

Питейната вода на планетата е замърсена с пластмасови частици

„Заявявам, че Земята е куха и обитаема отвътре“

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.