Знаете ли, че остарявате с осем години, докато седите?

офис

Прекомерното седене през деня е свързано с множество заболявания – от затлъстяване през сърдечни проблеми и диабет до преждевременна смърт.

Не е трудно да се разбере защо: неактивността води до увеличаване на теглото, което от своя страна е рисков фактор за инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и нездравословни нива на кръвната захар.

На всичко отгоре, дългото заседяване има вредно въздействие върху клетките на биологично ниво, сочи нов доклад, публикуван в American Journal of Epidemiology.

По време на изследване учените са проследили въздействието на заседяването върху хромозомите. Те взели кръвни проби от близо 1500 възрастни жени и се фокусирали върху теломерите: окончанията на хромозомите.

Предишни изследвания са установили, че при всеки цикъл на делене на клетката дължината на теломерите намалява, което може да бъде маркер за това на колко години е клетката (и косвено лицето, на което тя принадлежи).

Изследователите сравнили дължината на теломерите и времето, в което жените са физически активни, за да проверят дали заседяването засяга стареенето.

По-ранни изследвания също са се занимавали с връзката между дължината на теломерите и физическите упражнения. Те обаче разчитали на данните за физическа активност, подавани от изследваните хора, които често били неточни.

При последното изследване жените носели акселерометри в продължение на една седмица. Първоначално учените не открили връзка между дължината на теломерите и нивото на физическа активност. Но когато се фокусирали върху жените, които не отговарят на препоръчителните 30 минути на ден умерен до тежък физически труд, се появявили някои интересни тенденции.

Сред жените, които не спазвали препоръката за половин час дневно упражнения, онези, които прекарвали повече време седнали (около 10 часа или повече), имали по-къси теломери, отколкото онези, които прекарвали по-малко време на стола.

Учените изчислили, че неактивните жени, които прекарват повече време в седнало положение, са с около осем години по-възрастни от онези, които не са активни, но прекарват по-малко време седнали.

Жените, които правят препоръчаното количество дневни упражнения, не показват връзка между това колко време седят и дължината на теломерите, което предполага, че физическата активност може да противодейства на процеса на стареене.

Точно колко физическа активност ни е необходима, за да преодолеем ефектите от седенето все още не е ясно. Но проучването показва, че физическите упражнения могат да бъде един от начините за борба със стареенето.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.