Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора (I част)

Александър Бел

Александър Бел

Да изобретиш нещо не е толкова лесно.

Процесът е бавен, изисква търпение и време, докато накрая видим продукта, оставащ в историята като изобретение.

Често обаче се получават обърквания при приписването на заслугите.

Понякога хората забравят, че приносът на последния изобретател е само довършителна работа, а истинският гений е човекът, положил основите, а понякога просто истинският изобретател е игнориран, защото не е от висша класа или от „правилната“ раса или националност.

В поредица от няколко части, ще ви представим историите на известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора.

Ето и първата от тях:

Смята се, че Александър Бел е измислил телефона

На 2 юни 1875 г. Бел и неговият асистент Томас Уотсън работят върху своя хармоничен телеграф – устройство, което пренася звук на разстояние чрез вибрациите на стоманени пластинки, заредени с електричество.

3

Когато една от пластинките спира да реагира на заряда, Бел решава, че се е залепила до близък магнит и моли асистента си да я дръпне с ръка. Той го прави и тогава Алексанър осъзнава, че са успели да предадат звук на разстояние, защото чува шум от другата страна.

Месец по-късно успяват да предадат и човешки глас. На 7 март 1876 г. Бел получава Патент на САЩ № 174 465 за устройство „за предаване на говор и други звуци по телеграфа… с помощта на електрически вълни“.

Така познатата на повечето хора история за изобретяването на телефона приключва.

Каква е цялата история и кой още е намесен

На Свети Валентин 1876 г. не един, а двама мъже, влюбени в изобретението си, се надпреварват за Офиса за патенти. Първи пристига не Александър Бел, а Елиша Грей. Той също като Бел работи по устройство за предаване на звук от години, единствената разлика е, че включва употребата на течност като предавател.

4
Morkadis

Елиша Грей

Сутринта на 14 февруари пръв в Офиса за патенти е адвокатът на Грей и предава доклада за изобретението, който отива най-отдолу на купчината с чакащи. По обяд идва и адвокатът на Бел, който по някакъв начин прережда всички доклади и веднага вписва този на Бел.

Много учени по това време твърдят, че Бел не само е измамил системата като е прередил Грей, ами и е откраднал част от труда му – тази за течния предавател.

Приликите между докладите на Бел и Грей

Приликите между докладите на Бел и Грей

Ученият, който преглеждал патентите, вижда приликите и отстранява работата на Бел, като насрочва преразглеждането й чак след  90 дни. Все пак Бел и адвокатът му отново успяват да надхитрят системата и убеждават учения да пренасрочи разглеждането за по-рано.

Патентът на Бел за телефона.

Патентът на Бел за телефона.

При регистрирането, Бел показва, че така или иначе течността като предавател не е приложима за телефона и получава патента.

7

Бел демонстрира изобретението си пред публика през 1877 г.

В историята за патента на телефона са замесени още имена

Докато състезанието между Грей и Бел несъмнено е било доста драматично, става ясно, че още поне една дузина иноваторски трудове на учени са свързани с измислянето на телефона.

Един от тези трудове е на италианския изобретател Антонио Меучи. Той постига успех с прототип на телефон още през 30-те години на XIX в. и пренася гласа си чрез електромагнитни вълни доста преди Бел, който го постига едва през 50-те.

8

Антонио Меучи

Меучи дори регистрира временен патент (непълна регистрационна форма за патент) в Офиса за патенти през 1871 г., основно описващ изобретението, което пет години по-късно Бел ще патентова.

За жалост италианският гений живее в бедност през по-голямата част от живота си и през 1874 г. не може да плати 10 долара за подновяване на временния патент.

Така губи заслугите за изобретението си. Само ако беше разполагал с тези 10 долара, патентът никога нямаше да отиде в ръцете на Бел.

Очаквайте продължение със следващото изобретение, чийто изобретател е спорен, във втора част на „Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора“.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.