Изчезнаха всички петна на обърнатата към Земята страна на Слънцето

слънце

Астрофизици регистрираха рядко събитие – на обърнатата към Земята страна на Слънцето няма нито едно петно, предаде ТАСС. Това се съобщава на сайта на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт „П.Н. Лебедев“ към Руската академия на науките.

„Понастоящем на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Трудно е да се каже дали сега има петна на другата страна на Слънцето, но въз основа на снимки на светилото, направени преди две седмици, когато тази страна бе обърната към Земята, петна липсват и там“, се казва в съобщението.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва. Веднъж на всеки 11 години количеството на петната достига своя максимум, а по средата между тези пикове слънчевата активност е в своя минимум.

В години, свързани с максимално напрежение на магнитното поле на звездата, се появяват най-много петна и изригвания на Слънцето, които предизвикват магнитни бури на Земята.

Периодът на затишие, свързан със слънчев минимум, обикновено продължава около година и трябва да настъпи в края на 2018 г. – първата половина на 2019 г.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Залязващото Слънце е една голяма оптична илюзия

 Слънцето – капан за „тъмна материя“?

Учени: Мощно изригване на Слънцето може да доведе до края на Земята!

Можем ли да се отървем от ядрените отпадъци като ги пратим към Слънцето?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.