Инженерните чудеса на древността

Древните ни прародители са ни оставили богато наследство. Някои от инженерните им постижения и до днес продължават да изумяват специалисти и обикновени хора.

Монолитните структури или т.нар. обелиски от античността ни дават информация за всичко от неолита, до днес – един единствен каменен блок, толкова внушителен, че спира дъха.

Безспорно структури, които се състоят само от един камък, позволяват на учените да проследят цялата ни история. Т.нар. монолитни структури представляват един голям камък, тежащ стотици тонове, поставен вертикално. Практиката е най-разпространена в Древен Египет. Често вместо монолитна структура се използва терминът обелиск.

За да разгледаме инженерните открития от миналото, е добре да сме наясно, че всички обелиски са монолити в смисъл, че всички те се състоят от един каменен блок. Терминът идва от гръцка дума обелискос и означава пирон или заострен стълб.

Всеки обелиск има четири страни и пирамидион – пирамидоподобна форма в горната част на паметника. Тези инженерни чудеса стоят на входовете на древни храмове в Египет. В същото време обаче почти всички древни култури са ги строили с различни цели и на различни места. Ето кои са петте невъзможни инженерни чудеса от миналото.

2

1. Недовършеният обелиск от Асуан

Северен Египет е известен с каменните си кариери. Обелискът на Асуан е висок 42 м и тежи почти 1 200 тона, което го превръща в един от най-големите от древността. Пукнатина в камъка кара създателите му да го изоставят. Днес той се намира в скалата, в която е бил изсечен. Той е част от музей на открито, а знаците от древните строители по него дават уникална информация на специалистите;

3

2. Обелискът на Аксум

Етиопският обелиск е на повече от 1 700 години. Висок 24 м, с тегло от 160 тона, той е малко по-различен от обичайните монументални структури. Тук липсва пирамидион в горната част, заместен от полукръгъл елемент, оградена от метални рамки. Изграден най-вероятно по идея на един от царете, управлявал царството Аксум през 4-ти век, от четирите му страни са изобразени две фалшиви врати в основата и прозорец;

4

3. Обелиските от Луксор

Едно от най-уникалните произведения от древността, днес те се намират в двореца Де ла Конкорд в Париж. Близнаците им пък се извисява на до 23 метра на входа на двореца Луксор в Египет. Обелиските от Луксор са на около 3 000 години. Единият от двата разделени паметника е дарен на Франция от Мохамед Али, владетел на Египет през 1830 г. Гигантският обелиск е транспортиран с кораб до Франция и е поставен на сегашното му място на 25 октомври 1836 г;

5

Morkadis

4. Латеранският обелиск

Създаден е за храма на Амун в Карнак през 4 век пр.н.е. Римският император Константин Втори поискал да го премести в Константинопол. През 357 г. пр.н.е. обаче е пренесен в Рим. След още няколко премествания днес може да бъде видян в базиликата Свети Йоан Латерански в Рим. В началото той е най-високият известен обелиск със своите 45.7 м и височина от 455 тона. След реконструкция става с 4 м по-къс, а теглото му намалява на 330 тона;

6

5. Камъкът на юга в Баалбек или Камъкът на бременната жена, Ливан

Прилепнал към скалата, от която е направен, този монумент се извисява на 900 м от храма на Юпитер. Предполага се, че е изграден през римския период. Тежи 1000 тона и се извисява на 21 м. Според легендата името му е дадено заради бременна жена, която уверила местните, че ще премести обелиска с голи ръце, ако я хранят, докато роди. В близост до Камъка на бременната жена има още два монолита, разкрити през 90-те години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.