Как са изглеждали великите личности от древността?

нефертити

През 2003 година египтологът Джоан Флетчър идентифицирал мумия KV35YL  като Нефертити — „главната“ съпруга на фараона Ехнатон. Тогава е направена и възстановката на нейния образ. През 2010 година обаче, след анализ на ДНК, станало ясно че тленните останки не са Нефертити, а на втората жена на Ехнатон, която му се падала и нещо като сестра. Или пък може би става дума за жената на друг фараон – Сменхкара. Всъщност, единствено сигурно е, че останките са на майката на Тутанкамон.

1

С помощта на виртуалната аутопсия британските учени са реставрирали образа на Тутанкамон – фараон от XVIII династия на Новото царство, управлявала Египет през 1332-1323 г. преди новата ера. Тутанкамон е страдал от генетични заболявания, имал е и малария, която вероятно е причината за ранната му смърт – на около 19 г. Половината мъже, обитаващи Западна Европа, са потомци на египетски фараони, и в частност на този на снимката, смятат учените.

2

Апостол Павел — знаменит персонаж от световната история, един от авторите на Новия завет и един от основателите на християнството.

Св. Павел е живял през 5 — 67 г. от нашата ера. Създал е редица християнски общини на територията на Мала Азия и Балканския полуостров. През 2009 година за първи път се провежда задълбочено научно изследване на саркофага, който се намира под олтара на римския храм „Сан Паоло фуори ле Мура“. В саркофага са намерени фрагменти от кости. Анализът е правен от 14 експерти, на които не е съобщена локацията, където са намерени, нито произходът им. Мнението им било, че костите са на човек, живял между I и II в.

3

Крал Ричард III, реконструиран по останките, намерени през есента на 2012 година под паркинг в Лестър.

Ричард III — последният представител по мъжка линия на Плантагенетите на английския престол, управлявал от 1483 до 1485 г. Загинал на бойното поле, като в бързината преди схватката с врага, забравил шлема си. Преди да издъхне, кралят бил ранен 11 пъти, 9 от тях в главата. Липсата на рани по костите на ръцете говори за това, че към момента на гибелта си монархът е бил с доспехите си. Ричард III е убит в битката при Босуърд срещу претендента за престола Хенри Тюдор (бъдещият крал Хенри VII).

4

Останките на Николай Коперник са открити в събора Фромборка (днешна Полша) през 2005 година. Компютърната възстановка на лицето на Коперник е правена в Централната лаборатория по криминалистика във Варшава.

5

През 2008 г. шотландската антроположка Керълайн Уилкинсън възстановява образа на немския композитор от XVIII в. Йохан Себастиан Бах.

Останките на Бах са ексхумирани през 1894 година, а през 1908 г. скулптурите се опитват да изваят неговия образ, като ползват и известните портрети на композитора. Според някои критици от XX век направеният бюст не отговаря на оригинала и със същия успех може да се каже, че това е например Хендел.

Morkadis

6

Образът на Уилям Шекспир е правен според посмъртната маска на великия поет и драматург.

7

През 2007 година учени от Болонския университет реконструирали образа на знаменития поет от края на XIII и началото на XIV век Данте Алигиери.

Възможно е Алигиери да е страдал от нарколепсия — заболяване на нервната система, съпроводено с пристъпи на сънливост и внезапно заспиване. В „Божествена комедия“ авторът много ясно и точно описва симптоматиката на това заболяване.

8

През 2009 година е реконструирана външността на Арсиноя IV, най-малката сестра и жертва на царица Клеопатра.

Лицето на Арсиноя е възстановено по мерките, снети от черепа ѝ, изчезнал през годините на Втората световна война. Арсиноя е загинала през 41 г. преди новата ера. Тя е умъртвена в Ефес по заповед на Марк Антоний и Клеопатра, която виждала в сестра си заплаха за своята власт.

9

Възстановката на Николай Чудотворец е направена по данните на италиански професор анатом, получени през 50-те години на миналия век при реставрация на базиликата „Св. Николай“ в град Бари.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ОТКАЧЕНИТЕ НАВИЦИ НА УСПЕЛИТЕ ХОРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.