Какви магически сили крие белият конец?

Почти всеки човек знае, че червеният конец се възприема като талисман, който пази от зли сили и се носи на китката на ръката, където се връзва по специален начин.

Понякога обаче може да се види завързан конец с друг цвят. Какво означава да се завърже бял конец на ръката, такъв амулет каква цел се носи?

Запознатите със символиката на цветовете, както и повечето етнографи са наясно, че в древните представи белият цвят символизира чистота. Тези, които стартират нов етап в живота си се нуждаят от талисман с такъв цвят, за да подкрепи новото начинание. Белият конец е най-простият и ефикасен помощник, който може да се върже на ръката.

Тези, които са претърпели загуба, също могат да се помогнат с бял конец, който ще подкрепи опита им да преодолеят по-лесно тъгата и чувството на отчаяние.

Да се носи бял конец на ръката е добър избор при студенти и възпитаници на различни образователни институции, защото възвръща и подкрепя интереса към учението.

Стане ли въпрос за бял конец, няма как да не обърнем внимание на взаимната му връзка с червения конец, с който се преплита в мартениците. Това е силен символ с вековно значение за българския етнос. Всяка от завитките на бялото и червеното е символ на съхранението на единството.

Най-вероятно старите българи, от които сме наследили тази древна традиция, са вярвали, че червеният и белият цвят са един двуполюсник, притежаващ магическата сила да носи доброто начало в себе си.

По тази причина, според предположението на поета Иван Вазов, съчетанието на двата цвята конци в мартеницата са се възприемали като амулет за щастие и късмет при всяко важно начинание.

Вазов прави интересна аналогия на двата цвята с природните сили – червеният се асоциира с изгрева на Слънцето, а белият с деня. А преплитането между белия и червения конец е нагледен пример за цветовия преход, който се наблюдава между червеното утро и бялото, символизиращо ясния ден.

Носенето на бял конец на ръката е свързано с положителни емоции и намерения, независимо дали е преплетен с червен, или се носи самостоятелно.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Магическите свойства на златото

Кои са магическите свойства на обикновената метла

Магически ритуали с ориз

Какви магически сили крият ябълките?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.