Какво се случва с организма при будна кома

комаЗагубата на съзнание не е повод да се говори веднага за будна кома.

При всички случаи си има особености, които са в различна степен проявени като проблем, посочват медицинските специалисти. Интересът към това състояние се дължи на факта, че то не е достатъчно известно на науката, а какво остава за обикновените хора.

Така или иначе, има някои особености, които са характерни за организма.

Двигателната активност е почти напълно спряла, не се реагира при дразнители от външен характер, рефлексите също са стопирани. Тези симптоми се движат в съответните граници, в зависимост от дълбочината на засегнатия мозъчен сектор. Пациентът едва ли би реагирал, ако го повикат по име, болката за него не е причина да подскочи, той все едно спи.


За разлика от истинския сън, когато човек излезе от будна кома, той често може да пресъздаде какво се е случвало около него, да предаде разговорите на близките си.

Работата на лекаря първоначално е да установи на какво се дължи статусът. Изследват се зениците, как се променят те при светлина, има и специфични техники за засичане на общите рефлекси и функции на мозъка.

Назначават се всички необходими за организма тестове, които посочват цялостното му състояние и тогава се преценяват какви да бъдат мерките, пише изданието puls.bg. А те могат да са следните: изкуствено дишане, венозно вкарване на течности, овладяване на кръвоизливи.

Всички те спомагат да се излезе бързо от будна кома, което понякога дава резултати и се стига до пълно възстановяване. Ако жизнените показатели са стабилни, може да се планират допълнителни грижи за него, но семейството също има роля в тази трудна задача.

Обичаните хора са сериозен фактор, когато се говори за будна кома – те дават тласък на потърпевшия да се върне обратно към нормалния си начин на съществуване.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

12 ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МРЪСНИ НЕЩА, КОИТО ПИПАМЕ ВСЕКИ ДЕН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.