Карта на интелигенцията: Българите сме сред най-умните на Балканите

5

Чешкият математик и анализатор Якуб Мариан е направил интересна карта на Европа, която показва средният коефициент на интелигентност на населението на европейските страни.

Той използвал данни от 2007 г., обявени в научния труд „Г факторът на международно сравнение на когнитивните способности“ на Хайнер Риндерман, пише македонският ежедневник „Вечер“.

На въпросната карта от Балканите с най-нисък процент на интелигенция е Албания с коефициент 83, следвана от Турция с 88 и Македония също с 88. Средният коефициент за Хърватия е 90, Сърбия 91, а Словения 99. Българите сме сред „най-умните“ на Балканския полуостров с 96 процента, гърците са с една идея напред – с 97.

Най-голям е коефициентът на интелигенция във Финландия – 103.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Прабългарите в Дунавска България от времето на рода Дуло

Религиозни вярвания на прабългарите

Хората имат лечебен ефект върху българите! Вижте как ни помагат

Мястото на храните в суеверията на българите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.