Кафето намалява риска от депресия при жените

кафе

Пиенето на кафе намалява риска от развиване на депресивно разстройство, установи ново изследване по проблемите на депресията. Колкото повече кофеин са приемали жените, които са участвали в изследването, толкова по-нисък е бил риска от развитието на разстройството. Така например, консумирането на две до три чаши кафе на ден е било свързано с 15% намаления на риска от депресия.

Други изследвания, които преди това са били проведени при мъже, също са показали, че приемането на кофеин е свързано с по-ниски нива на депресията. В случа изследването върhу жените е било проведено върху 50 739 медицински сестри в САЩ.Те са били проследени в продължение на 10 години, като нито една от тях не е била с депресия по време на началото на изследването. През годините учените са проследявали техния прием на кофеинови напитки, които освен кафе са включвали и меки кофеинови напитки и чай.

“В този специален случай, където се очакваше стандартното статистическо разпределение на депресирани срещу недепресивани възрастни жени, към края на десетгодишния период се оказа, че рискът е спадал постепеnно, като нивата му са били в пряка зависимост от приеманите дози кофеиново кафе”, обясняват авторите на изследването.

Въпреки резултатите, поради самото естество на изследването то все още “… не може да докаже с необходимата научна тежест хипотезата, че кафето намалява риска от депресия, но успява да демонстрира силно вероятната възможност това да е един от ефектите на кофеина при жените, които са го приемали. Защитният ефект, който е регистриран и то в такива широки мащаби, определено заслужава внимание и по-нататъшни изследвания”.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Смяната на часа докарва депресия

Правете това един час седмично и забравете за депресията!

Повдигането е пренебрегван симптом за тревожност и депресия

Будистът и Депресията

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.