3-те места на Земята, към които ще се устремят милиарди хора, за да оцелеят

2

Тайгата ще се превърне в убежище за човешката цивилизация и много растителни и животински видове

Климатолози от Канада и САЩ определиха северните райони на Сибир и континентална Канада като местата, където в бъдеще може да се настанят милиарди бежанци от климатичните промени. Изследването е публикувано в сп. „Сайънс“, цитирано от БГНЕС.Според учените в резултат на глобалното затопляне тайгата може да се превърне в убежище за много растителни и животински видове, както и в бъдещо местообитание на хората.

В резултат на климатичните промени в бъдеще именно този тип северни екосистеми може значително да увеличат своето биоразнообразие.

Според изследването на 60-70% от териториите на тайгата на север от 49-я градус в резултат на глобалното затопляне към 2070 г. климатът ще стане по-влажен, периодът на вегетация ще се удължи. Земите на юг от този паралел климатът ще е още по-горещ и по-сух, което ще доведе до смъртта на растенията и миграция на животните на север.

До изводите си учените стигнали след изучаване на територия с повече от 26 000 дървета на територията на канадската провинция Квебек.

Областите на тайгата включват 30% от площта на горите на планетата и в тях се съхранява около 20% от органичния въглерод. Такива екосистеми са разположени в Канада (континенталната част) и Русия (Северен Сибир), както и Скандинавия и Финландия.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.