Когато ядете кисели краставички, нещо изненадващо се случва с мозъка ви

%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8

„Храна за размисъл“ придобива съвършено ново значение, буквално. Мнението, че рибата подобрява мозъчните функции, е широкоразпространено. Най-вероятно обаче съществува още една супер храна, която стимулира сивито ни вещество и е общодостъпна. А именно – киселите краставички, пише LifeHack.

Разбира се, не всички кисели краставички имат позитивен ефект върху мозъка. Изследване, проведено колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния, открива, че естествено ферментиралите храни като кисели краставички с копър, могат да увеличат нивата на серотонин – химикал, отговорен за нашите настроения.

За хората, които се борят с тревожност или депресия, този тип храна би могла да замени фармацевтичните антидепресанти.

Стомашно-чревният тракт и тревожност

Според д-р Майкъл Гершон – автор на The Second Brain – нашият стомашно-чревен тракт е своеобразен втори мозък в тялото (броят на невротрансмиторите и на двете места е почти еднакъв).

Ако обаче нашият мозък контролира нашите чувства и решения, стомашно-чревният трак взима решения от типа на поглъщане, храносмилане, абсорбиране и/или елиминиране на питателни вещества. Той дори комуникира с главния мозък – изследвания показват, че при наличието на проблеми в стомаха се изпращат сигнали до мозъка. Това от своя страна задейства поредица от промени в настроението, което обяснява защо хора с проблеми в тази област страдат много повече от депресия и тревожност.

Кисели краставички и еуфория

Невротрансмитерът GABA представлява група неврони в мозъка, които отговарят за двигателните ни функции и зрението. Освен това регулират нашата тревожност. И когато хапвате кисела краставичка, вие влияете ползотворно както на стомашно-чревния си тракт, така и на мозъка. Ферментиралите храни от този тип имат полезни бактерии, наречени пробиотици (съществуват множество изследвания, които откриват корелация между тревожността и пробиотиците).

В рамките на изследване, проведено от Университета „Коледж Корк“ в Ирландия плъхове, разделени от своите майки, са били инжектирани с пробиотици. Учените откриват, че подобно лечение регулира тяхното поведение и намалява усещането за стрес. Резултати като тези подкрепят хипотезата, че пробиотиците имат потенциала да променят нашите настроения и да заздравяват имунната ни система.

Още едно изследване, което доказва, че киселите краставички правят хората по-малко стресирани, бе проведено от Университета Мериленд. То разглежда хранителните навици на 700 студента и открива, че хората, които приемат ферментирали продукти, страдат по-малко от социална тревожност.

Яжте повече ферментирали храни

Киселите краставички не са единственият тип храна, който влияе ползотворно на стомашно-чревния тракт. Включвайте към диетата си и кисело мляко, тъмен шоколад, супа мисо, кисело зеле и т.н.

Не трябва да забравяйте обаче, че ферментиралите продукти са богати и на натрий. Изследване, направено в Турция, открива, че хората с рак на стомаха приемат повече кисели краставички от онези, които не страдат от това заболяване. Затова най-добре приемайте този тип храни с известна умереност.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.