Космически кинжали! Най-ценните артефакти от Бронзовата епоха са изработени от космически материали

4

Според ново изследване, е възможно всички железни оръжия от Бронзовата епоха да са изковани с метал, добит от метеорити. Откритието всъщност обяснява как тези инструменти са създадени преди хората да знаят как да добиват желязо от метална руда.

Докато предишни изследвания засягат специфични обекти от Бронзовата епоха, като например камата, погребана с Тутанкамон, това последно изследване показва колко разпространена е била тази практика.

Алберт Джамбон от Националния център за научни изследвания (CNRS) във Франция е изучавал музейни артефакти от Египет, Турция, Сирия и Китай. Анализира ги с рентгенов спектрометър и открива, че всички те споделят един и същи извънземен произход.

„Настоящите резултати показват, че повечето или всички железни оръжия от бронзовата епоха са направени от желязо от метеорит“, пише Джамбон в публикуваното изследване. „Следващата стъпка ще бъде да се определи къде и кога се появява за първи път топенето на метала тук на Земята.“

Бронз е металът, използван за инструменти, оръжия и бижута по време на Бронзовата епоха – оттам и името на периода, който започва около 3300 г. пр.н.е. Сплавта е трайна и лесно достъпна, получена чрез топене на мед и смесване с калай и други метали.

Желязната епоха, започва около 2000 години по-късно. Тогава, според антрополози, историци и археолози хората започват да обработват желязо от желязна руда, защото могат да постигнат високите температури, необходими за процеса.

По тази причина учените винаги са били озадачени от наличието на някои железни оръжия и инструменти, датиращи от Бронзовата епоха, които по това време били високо оценявани като голяма рядкост. Откъде е идвало това желязо?

Ключ към отговора на този въпрос е фактът, че желязото в метеоритите, паднали на Земята, съдържа големи количества никел, докато желязната руда на тук на повърхността – не.

С помощта на рентгеновия флуоресцентен спектрометър, който използва рентгенови лъчи за анализ на химическия състав на обектите, без да ги докосва, Джамбон изучава музейните експонати, в това число мъниста, кама и облегалка за глава.

Метеоритно желязо с високо съдържание на никел било открито навсякъде. Желязото доставено с метеоритите е било готово за употреба от майсторите – ковачи, без да е необходимо топене.

Научната стойност на изследването не е просто интересна история от Бронзовата епоха, а начин да се определи, кога човекът се е научил да произвежда железни продукти със собствен земен материал. Никой досега не знае когат точно сме развили технологията да разтапяме желязо.

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Morkadis

Владетелите на древен Египет – извънземни?

Зловещо! Прокълнати предмети, причиняващи злини

Гробницата на Тутанкамон е строена за жена

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.