Краят на маите идва заради многобройни войни и промени в климата

маите

Защо близо 500-годишната цивилизация на маите ще изчезне изведнъж след векове на разцвет? Учените от години търсят отговор на този въпрос, като последните им проучвания най-накрая могат да разкрият мистерията.

Маите са от малкото варварски народи, които стриктно записвали историческите събития, на които ставали свидетели. От каменните монументи на полуостров Юкатан можем да разберем подробности за политиката им и конфликтите между различните селища.

Последните изследвания на тези описания показват, че няколко години преди краха на цивилизацията им, сред маите са бушували многобройни конфликти – 144 в 30 селища.

Броят на конфликтите между отделните селища се е увеличавал на всеки 10 години, което може да обясни защо маите не са били толкова единни в борбата с климатичните промени.

Това е втората вероятна причина, която е унищожила могъщото индианско племе. Маите се описвали промяна на количеството валежи и по-високи температури през лятото.

Експертите не са категорични дали промяната в климата е изострила отношенията между маите или конфликтите им са ги направили неспособни да се адаптират към новите условия за живот.

Повишаването на температурите е довело до драстично намаляване на реколтата от царевица – основното препитание на маите. В ранния им период температурата е достигала най-много до 29 градуса, но в късния им период е била около 35 градуса.

Това е довело до обезлесявания, тъй като горещината е намалила влажността на въздуха.

С намаляването на добивите владетелите не са можели да си организират толкова пищни пирове, нито пък да осигуряват храна за работната сила, необходима за изграждане паметници на културата.

Затова политическите лидери започнали да бягат от отговорност и се стигнало до зачестяване на конфликтите сред населението, смятат специалистите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.