Мистериозният живот на милионерката Хюгет Кларк

Хюгет Кларк е дъщеря на американския сенатор Уилям Андрюс Кларк от Монтана. Баща й не бил от заможно семейство, а спечелва богатството си сам. В края на 19 и началото на 20 век Уилям Кларк е един от двамата най-богати мъже в Америка, след като добавя още милиони към богатството си от минна индустрия в Монтана. Много негови близки по-късно твърдят, че мотивацията му да печели била провокирана от огромната му алчност.

Хюгет има няколко полусестри и полубратя от първия брак на баща й с жена на име Катрин Стауфер. Двамата сключват брак през 1869 година и остават заедно до смъртта на Катрин през 1893 година. По време на брака, Катрин и шестте й деца живеели предимно в Европа. Хюгет е родена от втория брак на баща й с Анна Юджина Ла Шапел. Двойката има само две деца – Хюгет и Андре.

Бащата Уилям бил мъж, който имал развита политическа кариера, често бил въвличан в скандали и бил разпитван за бизнес методите си, но освен това, той завещал на дъщеря си Хюгет огромно състояние. Много години след това, тези пари стават повод за многобройни конспирации и противоречия.

Хюгет Кларк умира на 24.05.2011 година на 104-годишна възраст. Преди смъртта си е настанена в нюйоркска болница, но не се записва с истинското си име, а използва псевдоним. Целият й 104-годишен живот е обвит в мистерия.

Интересното е, че Хюгет дори не била болна, когато за първи път влиза в болницата през 1990 година. Тя живеела там, защото така е избрала. Първоначално, причината да бъде настанена в болницата била някаква предстояща операция, но след това Хюгет решила, че иска да остане да живее там. Какво се е случило в живота й, за да го изживее толкова тайно?

През 1928 година, когато е на 22 години, Хюгет се омъжва за Уилям Гауър – студент по право и служител на семейство Кларк. Бракът им е изключително кратък и двамата се развеждат през 1930 година. Тя не се омъжва повторно и няма деца.

9

Една от малкото фотографии на Хюгет, правени някога

Тъй като баща й Уилям бил популярен като сенатор, първоначално и Хюгет често се появявала в светлините на прожекторите заедно с него. В крайна сметка обаче, тя решава да се отдаде на пълно уединение, въпреки социалния си статус. Нейната изолация продължава цели осем десетилетия, а близките й споделят, че са комуникирали с нея през затворени врати.

През тези години Хюгет никога не е забелязвана на публични места и от този период има само няколко нейни фотографии. Тя живее в Ню Йорк с майка си Анна, но и двете водят затворен и потаен живот. Това, което е известно за Кларк е, че тя изпитвала силна любов към куклите и към изкуствата. Притежава голямо имение в Калифорния, което не посещавала до 50-те години на миналия век и друго имение в Кънектикът, в което не е прекарала и една нощ. Апартаментът й в Ню Йорк се намира на Пето авеню, състои се от етаж и половина в жилищна сграда и има общо 42 стаи. След решението й да заживее в болницата, тя освобождава апартамента си, който приличал на музей, тъй като бил изпълнен с огромна колекция от кукли.

Случаят с милионите

Ранни полицейски доклади разкриват разследването относно 500-те милиона долара, които Хюгет наследява, а нейният счетоводител и адвокатът й са основни заподозрени по случая. Разследващите спрели вниманието си на няколко продажби на лични вещи, продадени за милиони, включително цигулка „Stradivarius“ и картина на Реноар. Малко преди смъртта на Хюгет през 2011 година, всички се вълнуват от едно – кой ще наследи милионите й? На членовете на семейството й не им било позволено да присъстват на погребението й, нито имало погребална служба. Смъртта й е обградена в точно толкова мистерия, колкото и целият й живот.

Конфликтът за наследството

Докладите разкриват, че Хюгет действително е направила завещание през 2005 година. Тя оставя голяма част от имуществото си на различни институции, а части от имотите си в Калифорния и Кентъки, които през по-голямата част от живота й били пусти (въпреки че били поддържани редовно), тя завещава на фондация „Bellosguardo”. На кръщелницата и на личния си лекар Хюгет оставя голяма сума пари. Колекцията от кукли и аксесоари оставали за медицинската й сестра. Интересното обаче е, че адвокатът и счетоводителят й според наследството трябва да получат по 500 000 долара, а именно те били двамата мъже, които полицията разследвала.

Случаят в крайна сметка приключва с голям съдебен процес, в който са включени множество адвокатски кантори. В края на септември 2013 година е постигнато споразумение, за да се избегнат още разследвания. Според споразумението, голяма част от богатството на Хюгет отива в членовете на семейството й, а адвокатът и счетоводителят не са обвинени и не получават никакви наказания.

Morkadis

Мъжът, който помага историята на Хюгет да добие популярност – Бил Дедман, всъщност разбира за съществуването на Кларк напълно случайно. Докато търси имоти за продан в Кънектикът, той забелязва голямото луксозно имение на Хюгет, в което тя никога не е живяла. Любопитството му се засилва и той насочва вниманието си към Ню Йорк и започва да търси следи за мистериозния живот на Кларк. В крайна сметка Дедман пише книга, посветена на Хюгет (“Empty Mansions: The Mysterious Life of Huguette Clark and the Spending of a Great American Fortune”), а голяма част от информацията получава от нейна братовчедка, която твърди, че през последните 9 години е водила чести телефонни разговори с Кларк, които имала на запис. Загадката около богатството на Хюгейт е разкрита, но онова, което може би никога няма да разберем е – защо тя е избрала да води толкова потаен живот? За съжаление това е въпрос, чийто отговор Кларк отнася със себе си в гробa.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.