Мистерията с водопадите, които не спират да горят

Снимка: pochivkablitz.bg

Представете си водопад, в чието сърце гори омагьосващ пламък. И този пламък никога не угасва.

Това е съвсем реално място, което пленява въображението и ражда невероятни легенди. А в същото време и за учените този феномен е мистерия.

Всичко, което ви трябва, за да откриете Водопада на вечния пламък, са удобни туристически обувки и запалка. Той се намира в Природен парк Честнът Ридж в щата Ню Йорк, близо до град Орчард Парк.

Снимка: pochivkablitz.bg

В сърцето на този водопад има малък трептящ пламък, който се получава от джоб с природен газ. Туристите, които минават през водопада, палят отново джоба с природния газ, когато пламъкът угасне заради пръските вода, и така го поддържат постоянно.

Неугасващите пламъци, светещи в джобове с природен газ, са нещо обичайно, но гледката на самотен горящ огън под изливащата се вода е уникална.

Снимка: pochivkablitz.bg

Тази картина е вдъхновила хората с въображение и е станала повод за легенди и срещи с елфи в района. И въпреки че това очевидно са само легенди, водопадът остава мистерия и от научна гледна точка, съобщава Atlas Obscura.

Природният газ, който отделят вечните пламъци, идва от реакция, причинена от стари и много горещи шистови скали. Водопадите, които се състоят от сравнително млади шисти и са горещи като чаша чай, са последното място, където да очаквате да намерите вечен огън. И все пак, напук на всички научни доводи и на масивните количества вода, изливащи се наоколо, пламъкът продължава да гори.

Снимка: pochivkablitz.bg

Пътеката, водеща към водопада, започва на около 2,5 км южно от входа на парка. Някои от отсечките са добре маркирани, но след това ще трябва да следвате потока. Пътят не е дълъг, но в зависимост от последните валежи може да е много хлъзгав.

Всяка година в района има по няколко големи инциденти заради хора, отклонили се от маршрута и решили да се спуснат по дерето. Те най-често завъшват с тежки падания.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Дяволската дупка – най-загадъчният водопад

10-те най-високи водопада в България

Кървав водопад багри в червено Антарктида

Подводният водопад на остров Мавриций

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.