Мистични магически танци от целия свят

дервиши

Танцът е едно от най-древните и широко разпространени човешки поведения. За съжаление не съществуват физически артефакти на това изкуство, които да ни покажат днес неговите корени и начини на развитие.

Малкото, което може да се установи за зараждането и предназначенията на мистичните танци, идва от оскъдни описания и това, което е останало в народните традиции и обичаи. В продължение на хилядолетия танците са били използвани като форма на социално сближаване, религиозна преданост и дори като средство за изцеление.

Много от магическите танци /виж галерията/ имат произход, който е забулен в мистерия, и повечето от тях са близо до изчезване. Макар че помнещите ги и до днес твърдят, че в тези танци се крие магия, способна да окаже влияние на всичко около тях.

1. Дервиши

Дервишите са специален орден в мюсюлманския свят, които се стремят да постигнат единение с Божественото чрез танц. Те са основани през 1273 година от поета мистик Руми в столицата на Иконийския султанат – Коня (дн. Турция). Руми е роден в Афганистан, но емигрира поради нашествието на монголите. След смъртта му традицията е продължена от сина му султан Велед.

Постепенно дервишите станали изключително уважавани, а училищата им се превърнали във важен елемент от суфизма, езотеричния елемент от исляма. Всяко движение на дервишите по време на техния танц крие определен смисъл. Белият цвят на полата им означава покров на егото. Шапката от камилска вълна е надгробната плоча на егото. Премахването на черната пелерина символизира духовно прераждане. Скръстените ръце означават божественото единство;

2. Мадагаскарският танц на смъртта

В централните планини на Мадагаскар и до днес хората танцуват своя зловещ танц на смъртта. Всяка година хората отиват до криптите на починалите си близки, изваждат мумифицираните им трупове и вдигайки ги на ръце започват да танцуват под съпровода на духова музика.

На острова се смята, че границата между живота и смъртта не е ясна, така че с танца те имат реална възможност да общуват с близките си, които са преминали в отвъдното. Населението смята, че костите на роднините им са ценни и никога не трябва да се изгубват от света. По време на празника на мъртвите винаги тържествата освен с хубава музика са съпроводени с хубава храна и много алкохолни напитки.

3. Танцуващата чума

През 13 век Европа била обхваната от странна болест, наречена танцуващата чума. Страдащите от нея започвали да танцуват истерично до пълно изтощение и смърт. Първото известно огнище било регистрирано през 1278 година, когато цяло село в южна Германия започнало да танцува. След три дни едва 2 човека от 250-те му жители били още живи.

Най-голямата епидемия станала на 24 юни 1374 в Аахен, Германия. Тогава почти цялото население на града започнало да танцува, като голяма част от него не оцеляло. Регистрирани са през историята още редица огнища на болестта основно в Германия, Холандия, Италия, Франция и Люксембург;

4. Танцът Залонго

Танцът на Залонго е един от най-зловещите ритуални танци, регистрирани в историята. Той се случил през 1803 година в Епир, Гърция и по същество бил масово самоубийство пред лицето на геноцида, предстоящ да се случи от прииждащите турски орди. Сулиоти ( православни албанци с гръцко самосъзнание) се вдигат в началото на 19 век на бунт и обявяват създаването на независима Сулиотска конфедерация на Епир.

Morkadis

На изпратения да потуши въстанието Али паша било наредено да пороби жените и да избие абсолютно всички, които му се изпречат на пътя. Достигайки селото Золонго, турският военачалник заповядал всички да бъдат поробени и да приемат исляма. Жителите отказали и се качили на висока скала. Там те започнали да танцуват и да пеят народни песни, като всички се хвърлили в бездната – жени, майки с деца, мъже и старци. Случаят станал известен в цяла Европа и след по-малко от две десетилетия Гърция била освободена.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.