Мраук У – малко известната столица на една могъща империя

2

Разпръснат сред красивите хълмове на Западна Бирма, се крие малко известен археологически обект – средновековният град Мраук У.

В миналото столица на могъщата империя Аракан, днес Мраук У е сънливо село, където животновъди отглеждат животни, фермери работят на полето, а жени носят вода от кладенец, разположен сред стотиците стари храмове и будистки пагоди, които владетелите на империята са издигнали във възхода й.

3

Кралство Мраук У е основано през 1430 г. от крал Мин Соу Мон, а Мраук У остава столица повече от триста и петдесет години – до 1785 г.

По време на възхода си империята контролира половината от Бангладеш и западната част на Долна Бирма.

Славата му се разпространява в далечна Европа, където става известен като град на ориенталско великолепие, след като португалски мисионер и пътешественик публикува разказ за коронацията на крал Тири Тудхама през 1635 г.

4

С разрастването на града кралят и богатите му жители са стоят много будистки пагоди и храмове. Някои от тях все още се използват като места за богослужение и са основните атракции на Мраук У.

Всъщност, тази богата колекция от храмове и пагоди е на второ място в света – след Баган, но за разлика от него тя не е толкова популярна сред туристите.

Мястото не е лесно достъпно. Няма летище, а единственият начин да стигнете дотам е с лодка, което отнема около 7 до 8 часа, посочва Amusing Planet.

5

И така обикновеният живот в легендарния град си тече на фона на руините.

Като бивша столица на империята Аракан, Мраук У е заобиколен от дълги защитни стени и ровове, в центъра на които се е намирал Кралският дворец. Много малко от него обаче съществува днес.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.