Най-древната дървена скулптура в света

1

В pегионалният музей на Свердловск в Екатеринбург, Русия се намира висока близо 3м дървена статуя, затворена в стъклена кутия. Наречена Shigir Idol, тя е най-древната дървена скулптура в света, направена преди 11 000 години или приблизително по същото време когато човекът открил земеделието.

Оригиналната статуя била още по-висока-над 5 метра. Но по време на политическите вълнения в Русия през 20ти век повече от 2 метра били унищожени.

2

Невероятното откритие било направено през 1894 г. в торфено блато в Shigir, на източния склон на среден Урал, на около 100 км от Екатеринбург. Скулптурата е намерена счупена на множество фрагменти, но иначе невредима, благодарение на отличните съхраняващи свойствата на торфа.

Когато фрагментите са сглобени, се очертава  огромна фигура на мъж, чиято повърхност е покрита в мезозойски символи и геометрични шарки, значението на които все още озадачава археолозите.

3

Смята се, че скулптурата е направена от дърво лиственица, което било на повече от век и половина. Каменни инструменти били използвани за оформяне на тялото и за направата на различни маркировки. Тялото на праисторическата скулптура е плоска и правоъгълна. Хоризонтални линии го пресичат приблизително през нивото на гърдите, което изглежда представляват ребра.

Освен главното лице, фигурата има още шест лица, издълбани на различни нива, което според учените предполага различни нива на йерархия. Изследователите смятат, че високите скули и правият нос са отразявали начин по който хората са изглеждали тогава. А пък йероглифите биха могли да съдържат кодирана информация за „сътворението на света“.

4

Първоначалната възраст на скулптурата била определена като 9500г. Но по-скорошен анализ, направен чрез използване на съвременна техника показала нови данни-фигурата била на повече от 11 000 години. Това прави статуята два пъти по-стара от пирамидата в Гиза и толкова стара колкото Гьобекли тепе, в днешна Турция, най-старият известен пример за праисторическа архитектура.

5

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

КАК СА ИЗГЛЕЖДАЛИ ВЕЛИКИТЕ ЛИЧНОСТИ ОТ ДРЕВНОСТТА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.