Най-емблематичните златни артефакти, които остават пълна мистерия

Човечеството копнее за злато. Неговата рядкост го прави изключително ценно, а неговият вечен блясък символизира силата и безсмъртието на Слънцето. Буквално хиляди са безценните златни артефакти, които са открити от археолозите да греят през вековете.

Като се има предвид стойността на този благороден метал, тези артефакти са почти винаги нещо повече от изкуство. Те са проявления на властта, вярата и на културната идентичност на древните народи.

Детайлността и технологията на изработка на някои от златните съкровища, които ще видите в следващата галерия, винаги са изумявали учените и до ден-днешен остават пълна мистерия за тях.

2

Прокълнатите златни плочи

Обичаят да се правят черни магии и проклятия бил често срещан в древния Рим. Обикновено всички лоши неща, които трябвало да се случат на човека, за когото била определена прокобата, били изписвани на глинена или метална плоча, която се скривала в дома му. През 2016 в Южна Сърбия археолози откриват мистериозни златни плочи с дължина от близо един метър.

Това, което смаяло учените, било, че в древния свят било абсолютно табу да се осъществява комуникация с отвъдното посредством злато. Това направило плочите напълно уникални. Още повече те били изписани на латински и някакъв напълно непознат език. Плочите били от римския период. Според експерти това било изключително мощно проклятие срещу човек, стоящ почти на върха на Рим.

3

Великата златна камбана на Дхаммазеди

Местоположението на златната камбана на Дхаммазеди продължава да е една от най-големите световни загадки. Вярва се обаче, че тя е била най-голямата съществувала камбана в света. Била направена през 15 век по заръка на крал Дхаммазеди от злато, сребро и желязо, като жълтият метал преобладавал. Тежала близо 800 килограма. Камбаната се извисявала в будиския храм Пагода Шведагон, намиращ се в столицата на кралство Хантавади (дн. Бирма). Тя изчезва около 1608 година, когато португалците опожаряват града. Тогава предводителят им Фелипе де Брито я открадва и се опитва да я пренесе с помощта на слонове до кораба си, но тежестта й се оказва прекалена и камбаната потъва заедно с плавателния съд;

4

Златните спирали на поклонниците на Слънцето

През 2015 година датски учени откриват на остров Зеландия повече от 2000 златни спирали с дължина от 5 сантиметра. Те представлявали нагънати нишки от чисто злато. Учените смятали, че с тях се украсявали церемониалните дрехи на поклонниците на слънцето – доминиращата религия в Северна Европа през Бронзовата епоха. Експертите смятат, че островът бил свещен за тази религия, защото през годините там са отривани толкова златни накити, че той се е превърнал в най-голямото средоточие на находки на благородния метал в Северна Европа;

20

Златните съкровища на България

Morkadis

Няколко са емблематичните златни съкровища, откривани в България, които имат емблематичен статус. Едно от тях е Панагюрското съкровище. Учените също продължават да се смайват от детайлността и сложната технология, с които са изработени златните венци на Севт III, открит в Голяма Косматка, и на Тракийската принцеса във Враца. Най-прочутото злато, откривано в България, обаче е това от Варненския некропол, което продължава да е най-старото в света и което показва, че преклонението към благородния метал е започнало от най-дълбока древност.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.