Мистерии: Древните самолети на инките

%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b1

В Южна Америка, на териториите, върху които се простирала някога империята на инките, продължават да се откриват малки златни фигурки, наподобяващи самолети. Какъв е бил прототипът за създаването на тези произведения не е известно.

Древните индианци, населяващи територията на провинцията Толима в Колумбия създавали в продължение на стотици години подобни изделия. Според специалистите те са на възраст между 1200 -1500 години. За съжаление се е запазила много малко информация за културата и живота им. Учените предполагат, че тези фигурки били използвани като шноли и украшения за ушите и носа, но не могат да дадат обяснение защо формите им приличат толкова много на самолети.

Първоначално тези изделия били смятани за брошки и други украшения. В очите на непредубедените изследователи тези златни фигурки изглеждат по различен начин – умалени реплики на самолети и други въздушни превозни средства.

През 1969 година американският ювелир Емануел Стауб дал за изследване притежаваната от него крилата фигурка на свой приятел-известен зоолог, ръководител на обществото за изучаване на необяснимите явления. Ученият веднага разбрал, че фигурката няма прототип сред животинския свят.

В същото време няколко авиационни експерти, с които ученият се консултирал, заявили категорично, че това е модел на летателен апарат. Било установено също,че фигурката е на повече от 1000 години. Хората изработвали тези фигурки, са живели на територията на днешна Колумбия, но произведенията им са били намирани не само в Колумбия, но и на територията на Коста Рика, Венецуела и Перу.

Дали това са наистина модели на летателни апарати решили да проверят двама германци-Ангулд Енбом и Петер Белтинг – медик и офицер от въздушните сили. Те решили да построят увеличени копия на летателните фигурки и да ги изпробват в полет. Избрали две, които приличали най-много на самолети. Построените копия били 16 пъти по-големи от оригиналните, съхранявайки пропорциите и особеността на формата им.

Резултатът се оказал зашеметяващ. Радиоуправляемите модели изпълнявали сложни фигури от висшия пилотаж.

Вижте още във видеото.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.