Най-опасното галактично явление

слънце

Астрофизикът Димитра Атри от Института за космически науки „Блу Марбъл“ е изследвал хипотетичните загуби на атмосфера на Марс поради глобални космически катаклизми.

Данните, получени от учения, позволяват да се посочи максимално опасното галактично събитие за атмосферата на Земята. Изследването е публикувано в сайте arXiv.org, съобщава РИА Новости.

Астрофизикът е разгледал четири варианта на космическо въздействие върху атмосферата на Марс – силна галактична гама-експлозия, взрив на близка свръхнова, преминаване през облак междузвезден прах и слънчево суперизригване.

Най-опасно за атмосферата на нашата планета би било последното от четирите изброени явление. То би довело до загуба на съществена част от газовата обвивка на Земята.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.