Най-студените градове в света

За много от нас студено означава да усилите климатика или партното, или да се завие с още едно одеало. По света обаче има места, които дават нов смисъл на думата „студ“.

Според рекордите на Гинес най-студеното място, населявано от хора, е Оймякон в Сибир, където през 1933 г. е измерена температура от минус 68 градуса по Целзий. Смразяващо!

Все пак най-студените градове в света са далече от този рекорд, но градусите там са доста под нулата. Ето и кои са местата с най-ниски температури.

Астана, Казахстан

Средна температура през януари: -14.2°C

Въпреки че летните месеци са горещи, зимите в Астана са дълги, сухи и доста студени. Най-ниската измерена температура тук е -51.5°C – доста под средната за януари, която е -14.2°C. Обичайно е реката в града да замръзва между ноември и април.

Интернешънъл Фолс, Минесота

Средна температура през януари: -15°C

Този северен град неслучайно е наричан Ледената кутия на нацията. Най-ниската измерена температура тук е -48 °C, а снеговалежите са средно 1.8 метра.

Улаанбатар, Монголия

Средна температура през януари: -24.6ºC

Това е най-студената столица в света. През лятото температурите са рекордно високи и достигат до 39°C. Най-ниските градуси, измерени тук, са -42°C .

Morkadis

Бароу, САЩ

Средна температура през януари: -25ºC

Това е най-студеният град в Аляска, като ниските температури тук се дължат на силния вятър, който достига понякога до 100 км/ час. Слънцето тук се показва едва през 65 дни на година, а дните с температури над нулата са едва 120.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.