Най-ужасяващите паразити

Често говорим за големи, страшни и ужасяващи същества, които шокират с размера и физическите си характеристики. Има обаче едни много по-опасни и кошмарни създания, които не виждаме и това ги прави в пъти по-ужасяващи. Те влизат в нас незабелязано, могат да живеят в тялото ни с години, а когато най-после решат да излязат, не го правят по най-приятния начин.

1. Cymothoa Exigua: Замества езика на рибата

2

Наричан още „ядяща езици въшка“, този паразит от семейство Cymothoidae влиза в рибата през хрилете й, след което се закача за основата на езика й. Щом попадне там, тя започва да източва кръвта, карайки езика да атрофира от липсата на кръв. После замества езика на рибата, като закача собственото си тяло за мускулите на рибата. Този паразит не е опасен за хората, освен когато бъде хванат жив, защото тогава хапе.

2. Loa Loa: Африкански очен червей

3

Известен просто като „очен червей“, този паразит влиза в човешкото тяло чрез ухапване от еленска муха. Той обикаля из вътрешния свят на приемника си с години, докато един ден човекът не усети нещо странно в окото си. В сцена, достойна за филм на ужасите, той поглежда в огледалото и открива малък червей, гърчещ се под повърхността на окото си. Обикновено тези червеи се откриват в Африка и Индия, а симптомите варират от сърбеж до болка в ставите и дори смърт.

3. Dracunculus Medinensis: Гвинейски червей

4

Това е един от най-старите документирани човешки паразити. Разказите за него датират още от 2-ри век пр.Хр. Ходи по хора, кучета, котки, коне, добитък и други животни, особено в Африка и Азия.

Паразитът влиза в гостоприемника чрез замърсена с водни мушици вода, заразени с ларви на гвинейски червеи. Около година по-късно, червеят образува мехур в кожата на гостоприемника, обикновено на крака или ходилото. До 72 часа мехурът се пука, разкривайки единия край на червей. Това предизвиква силно парещо усещане. Заразените хора често потапят засегнатия крайник във вода, за да облекчат паренето, а с това позволяват на женския червей да освободи стотици хиляди ларви, замърсяващи водата отново.

4. Filarialis: Причинява слонова болест и слепота

5

Предаван от един гостоприемник на друг чрез хранещи се с кръв насекоми – предимно черни мухи и комари – филариалните червеи са кръгли, нишковидни паразити. Най-забележимият им симптом е „елефантиазата“, оток с удебеляване на кожата и долните тъкани. Подкожните червеи причиняват още кожни обриви, копривна треска и артрит. Могат да се проявят и в очите, където причиняват речна слепота, една от водещите причини за слепота в света.

Паразитът ходи по хората, добитъка, овцете и кучетата. Първите сведения за него идват от древната гръцка литература, а някои смятат, че за него са писали и древните египтяни още преди 4000 години. Кампания за елиминирането му до 2020г вече е предотвратила 6.6 милиона нови случая и е спряла развитието на болестта у други 9.5 милиона души.

Morkadis

5. Ophiocordyceps Unilateralis: Превръща мравки в зомбита

6

Заразените мравки са известни като „зомби мравки“. Като нещо от филм на ужасите, тази паразитна гъбичка заразява мравките и променя поведението им; мравката пада от дървото, където обикновено живее, покатерва се на стъблото на растение, забива челюстта си в листо и умира там. Междувременно гъбичката изяжда тъканите на мравката и расте вътре в нея, освобождавайки спорите си.

6. Cotesa Glomerata: Вдъхновението за филма Пришълецът

7

Паразитните ембриони на оса са послужили за вдъхновението на известната сцена с „раждането“ в ужаса от 1979г „Пришълецът“ (Alien).

Инжектирани в гъсеница от майка си, ембрионите на осата се развиват за около 14 дни. След това, чрез биологична атака, уникална в животинския свят, ембрионите използват вирус в своята ДНК, за да парализират гостоприемника. Те прояждат гъсеницата отвътре навън и започват да увиват пашкули. Като последен удар към гостоприемника, паразитите карат гъсеницата да изпреде копринен килим над тях и да ги пази от хищници, докато не се развият напълно.

7. Saccuina: Кастрира раци

8

Този паразит кастрира гостоприемниците си, за да контролира възпроизвеждането им или направо ги убива накрая. Ако ракът е женски той бива изигран от паразита да износи, изхрани и разпространи ларвите му, сякаш са малки рачета. Ако ракът е мъжки, паразитът трансформира тялото му да действа като женското.

8. Niphanda Fusca: Кара мравките да се грижат за нея

9

Като гъсеница, тази паразитна пеперуда краде хранителни ресурси от мравките Camponotus japonicas. Тя първо влиза в мравуняка, след което изисква грижи от работничките като изпуска химикали, които имитират мравешките. Гъсеницата продължава да се храни от мравките докато не се развие напълно в пеперуда.

9. Кукувича прежда: Растението, което ловува плячката си

10

Докато повечето растения изглеждат пасивни, кукувичата прежда е паразит и се храни с други растения. Вместо да чака за подходящ гостоприемник, тя си намира сама такъв. Дори може да „надушва“ гостоприемника, растейки към издайнически химикали, освобождавани от съседите му. Може да расте и да се разпростре с феноменална скорост, като горски пожар.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.