НАСА пусна призрачни звуци от най-големия спътник на Юпитер

Чуйте гласа на магнитните полета на Ганимед, който може и да е планета

Учените все още се колебаят дали Ганимед, гигантският спътник на Юпитер, всъщност не е планета. Като най-голямата „луна“ в Слънчевата система, това е едно от най-интригуващите места в нашия вселенски „квартал“. Сондата „Юнона“ (Juno) е записала и изпратила в НАСА любопитни шумове, които в момента са подложени на дълбоки анализи.

На 7 юни 2021 г. „Юнона“ е извършил сравнително нисък полет над Ганимед и е записал електромагнитните вълни на спътника, произведени в магнитосферата, с инструмента Waves. Когато честотата на тези излъчвания се измести в звуковия диапазон, резултатът е удивително зловещ набор от извънземни крясъци и вой. Аудиозаписът беше демонстриран тази есен на среща на Американския геофизичен съюз.

„Този ​​саундтрак е достатъчно див, за да ви накара да се чувствате така, сякаш карате, докато Джуно“ се рее покрай Ганимед за първи път от повече от две десетилетия“, казва физикът Скот Болтън от Югозападния изследователски институт. Ако слушате внимателно, можете да чуете рязката промяна към по-високи честоти около средната точка на записа, което представлява влизане в различен регион в магнитосферата на Ганимед.“

Транспонирането на данните в аудио честоти не е само за забавление. Това е различен начин за достъп и интерпретиране на данните, което от своя страна може да помогне за разпознаването на фини детайли, които иначе биха могли да бъдат пренебрегнати. „Звуците“ на Слънчевата система са записвани с редица сонди, включително с „Вояджър“, както и при други планетарни мисии.

Ганимед е по-голям от Меркурий. Има напълно диференцирано ядро ​​и може да носи течен океан дълбоко под ледената си кора. А в него би могло да има живот. На всичкото отгоре има и собствено магнитно поле – единствен от „луните“ в Слънчевата система.

„Възможно е промяната в честотата непосредствено след най-близкия подход да се дължи на преминаване от нощната към дневната страна на Ганимед“, казва физикът и астроном Уилям Кърт от Университета на Айова.

„Юнона“ прилежно изучава не само Ганимед, но и самия Юпитер, получавайки най-подробната досега карта на магнитното поле на газовия гигант. Данните водят до предположения, че магнитното поле на Юпитер е претърпяло промяна през последните пет години и че Голямото синьо петно, разкъсано от мощните ветрове на Юпитер, се движи на изток с четири сантиметра в секунда спрямо останалата част от вътрешността на планетата.

Учените са изследвали и турбуленцията в атмосферата на Юпитер. Приликата на тази турбуленция с турбуленцията на фитопланктона в океаните на Земята накара океанографа Лия Сийгелман от Института по океанография на Скрипс да се опита да свърже опорните точки. Според нея на Юпитер моделите на вихри се образуват спонтанно и ще витаят в дългосрочен план.

Изследователите получиха и нова снимка на нещо, което рядко се вижда: на тънкия основен пръстен на Юпитер, образуван от праха, отделян от неговите спътници Метис и Адрастея.

Разширената мисия на Juno ще продължи до юни 2025 г.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Morkadis

Чуйте първите звуци, записани въобще на Марс

Чуйте странните звуци, които звездите издават

Някои звуци ни вбесяват и отвращават поради необичайна активност в определени мозъчни зони

Най-дразнещите и ужасяващи звуци на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.