Невероятни оптични илюзии, които ще надхитрят мозъка ви

Не вярвайте на всичко, което виждате. Тази максима важи с пълна сила за оптичните илюзии. Всъщност зрителната измама е впечатление за предмет или явление, които не съответстват на действителността.

В превод от латински думата „илюзия“ се превежда като „грешка, заблуждение“. Изучаването на причините за възникването на зрителните илюзии от години е обект на изследване от учените. За някои от тях те отдавна имат обяснение, но за други все още не.

Искате ли да размърдате мозъка си? Тогава разгледайте тези визуални трикове, които наистина ще ви смаят.

Колко цвята виждате на картинката?

2

Виждате сини и зелени спирали? И ние, но всъщност те са само от един цвят – зелен. Синьо в картинката въобще няма!

Точки, точки…

3

Вгледайте се за около 30 секунди в четирите точки в центъра на изображението. Преместете погледа си към тавана, премигнете и пак погледнете картинката. Какво видяхте?

 

Въртящи се кръгове

4

Съсредоточете погледа си върху жълтата точка в центъра. После приближете лицето си към екрана и ще видите как кръговете се завъртат.

Къде са петната?

5

Morkadis

 

Концентрирайте погледа си върху центъра на картинката, след време неясните цветни петна ще изчезнат и ще остане само бял фон!

Силно сияние

6

Приближете се бавно към екрана, след това се отдалечете. Забелязахте ли как с приближаването към картината сиянието се засилва?

Познато лице

7

Виждате много черни точки на бял фон? Сега примижете към картинката. Би трябвало да видите познато лице, видяхте ли го?

Кой е по-голям?

8

Разгледайте картинката. Кой от двата оранжеви кръга ви се струва по-голям? Всъщност те са с еднакъв размер. Когато един обект е заобиколен от по-големи, той изглежда по-малък, отколкото е в действителност.

 

Движи ли се или не?

10

Тази картинка не е анимирана, но заради яркостта и цветовете ѝ се създава уникална илюзия за движение.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.