Нещо в океана изяжда белите акули

акула

Маркирана с чип 3-метрова риба изчезва мистериозно, датчикът й попада дълбоко в океана на топло място

Напоследък сред учените океанолози много популярна практика е маркирането на морските обитатели, също като домашните любимци – с чипови устройства. Тази практика дава сериозен тласък в изучаването на подводния свят, който до момента си остава една от най-големите мистерии на планетата.

Поставянето на сензорни датчици на някои от големите екземпляри, като индонезийските китови акули и големите бели акули край Австралия, може да помогне за по-доброто разбиране на тяхното поведението и начина им на живот, на миграционните им навици. А също и да ни дава информация кога са нападнати от някое още по-страховито създание дори от тях самите… Точно като случая, който ще ви представим.

Преди дни 3-метрова маркирана бяла акула е била засечена край бреговете на Австралия. Постъпващите данни от чипа, отчитащи нейните движения, дълбочината, на която се намира, и температурата, внезапно се променят, съобщават от Geekosystem.

Датчикът е намерен изхвърлен на плажа, но след проверка се установява, че той определено не е бил просто „изхлузен“ там.

Учените предполагат, че моментът, в който данните рязко се променят, най-вероятно бележи и последните мигове от живота на бялата акула.

Датчикът внезапно е потънал около 580 метра надолу, след което температурата се е повишила със 7-8 градуса по Целзий в рамките само на няколко секунди. В тези дълбочини океанът не може да се похвали точно с топлина, затова и учените предполагат, че за известно време датчикът е бил… в нечий стомах!

След няколко дни датчикът изпраща нов сигнал – този път показва, че се намира на 300 метра над повърхността при същата температура. В крайна сметка се предполага, че е бил изхвърлен отново в океана и отнесен от вълните до брега.

И така, какво е обяснението? Гигантски калмари? Подводно торнадо? Годзила? Мегалодон? Интернет веднага впрегна своя колективен ум, за да помисли сериозно и ето, че излезе с няколко варианта за хищник, способен да погълне 3-метрова акула.

Като оставим настрана годзила и мегалодона, възможно е по-голяма бяла акула или косатка убиец да е изяла жертвата и отхапала частта с предавателя. Тази хипотеза е някак успокояваща, но от друга страна, данните сочат, че температурата се затопля едва когато предавателят е вече потънал надолу. Значи акулата не е убита веднага, а може би първо завлечена в дълбините.

Може би някои от вас биха предложили и други обяснения. Например, някое завистливо морско създание е видяло датчика, преценило е, че е доста забавна джаджа и е решило да го открадне. След което го е отнесло на разумно разстояние от собственика му и е проверило дали става за ядене…

Историята наистина звучи на границата на реалността и ние може и никога да не узнаем какво в действителност е станало с 3-метровата бяла акула, но все пак най-вероятно е станала жертва на някой друг морски гигант, който не бихме искали да срещаме. Нека не забравяме: зоолозите признават, че 30-метрови змии с огромни глави и плавници все още обитават водите.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

НЕОБЯСНИМ ЗВУК СЕ ЧУВА В ТИХИЯ ОКЕАН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Чавдар 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.