Не може да спите? Една седмица на палатка ще възстанови циркадния ви ритъм

палатка

Модерният живот и всички разсейващи фактори, свързани с него, пречи на мнозина от нас да спят както трябва. Впоследствие – сутрешното ставане е още по-трудно.

Резултати от ново изследване обаче показват, че един уикенд на палатка може да се окаже достатъчен, за да “нулира” циркадния ритъм, който ни държи будни.

Учени от университета в Колорадо, Боулдър, са наблюдавали сънните навици на хора, които са водили редовния си живот вкъщи, и на такива, които са прекарвали по един уикенд на къмпинг без изкуствена светлина.

Резултатите показали, че последните не само са си лягали по-рано, но и че нивата им на мелатонин са се оптимизирали.

Мелатонинът е хормонът, който се отделя в отклик на тъмнината през нощта. Той ни прави сънливи. Проблемът е, че повечето от нас се взират в екраните много повече, откогато и да било. Това означава, че отделянето на мелатонин настъпва по-късно, отколкото би трябвало, а естественият часовник на тялото се разстройва.

Екипът обаче показва, че отиването на къмпинг – далеч от изкуствената светлина – дори само за един уикенд, може да оправи нещата.

Изследването сравнява 9 души, които са отишли на палатка през лятото в Северното полукълбо, с петима, които са си останали вкъщи. Оказва се, че тези, които са били на палатка, заспали 1,8 часа по-рано от тези, които били по домовете си, и дори се събудили по-рано.

Още по-голяма разлика била забелязана, когато изследователите изпратили петима души на палатка за една седмица по време на зимното слънцестоене. Допълнителното време, прекарано навън, довежда до отделянето на мелатонин 2,6 часа по-рано в сравнение с времето преди самия експеримент.

Няма как да не отбележим, че експериментът е бил проведен сред изключително малка група хора. За да можем да сме категорични в твърденията си, трябва да видим как ще се отрази подобно нещо и на по-голям брой участници. Изследването обаче предполага, че дори един уикенд далеч от изкуствената светлина може да спомогне за рестартирането на нашия циркаден ритъм.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.