Нови аномалии в Хеопсовата пирамида

пирамиди 1

Екип учени от международния проект по сканиране на египетските пирамиди ScanPyramids заявиха за откриването на две все още необясними аномалии в Хеопсовата пирамида, съобщава Discovery News.

Проектът стартира миналата година и е призван да разкрие тайните на древните строители.

В продължение на година международна група учени провежда сканиране на пирамидите на Хеопс и Хефрен в Гиза, както и Наклонената и Червената пирамида в Дашур. Изследователите използват инфрачервена томография, мюонна радиография и технологии за 3D реконструкция.

Според основателя на парижкия Институт за иновационно съхранение на наследството Мехди Таюби сканирането е помогнало да се установят две аномалии в Хеопсовата пирамида. Става дума за неизвестни по-рано кухини, възможно тайни камери или проходи. Едната от тях се намира над входната врата в северната част на пирамидата, а втората – в североизточната част.

Резултатите от сканирането са изпратени в лаборатория. Учените се надяват с помощта на компютърно моделиране да установят природата на аномалиите, техните размери и предназначение. Вече е установено, че кухините не са свързани помежду си.

За първи път аномалии в Хеопсовата пирамида бяха открити през есента на 2015 година. Тогава бе установено, че някои от блоковете имат по-висока температура от останалите. Последвалото изследване е потвърдило хипотезата че разликата в температурите свидетелства за наличието на тайни камери в прочутата пирамида.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.