Ново изследване твърди, че ставаме по-умни, когато се чувстваме зле

%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%8f

Мислили ли сте някога, че да се чувствате зле може по някакъв начин да е полезно за вас? Позитивното мислене в наши дни е една от най-популярните концепции в психологията. Въпреки това изненадващо ново изследване на американски учени твърди, че когато се чувстваме зле, може да ставаме по-умни. Eкипът, воден от Барбара Еренрайх, събрал група хора и провел експеримент, за да определи как настроението влияе на решенията, които взимаме.

Субектите на теста били карани да извикат в съзнанието си добри или лоши спомени с цел да бъде предизвикана определена реакция в настроението им. Когато определено настроение било създавано, субектите слушали градски легенди, митове или слухове или били карани да взимат решения, базирани на предразсъдъци.

Изненадващо се оказало, че е много по-малко вероятно хората в лошо настроение да повярват във фантазиите, а също и да вземат грешни решения, на базата на подадените им предварително предразсъдъци.

Онези в добро настроение от своя страна били много по-податливи на слуховете и било много по-вероятно да вземат грешно решение, базирано на лоша преценка.

Според учените това доказва, че когато се чувстваме зле, това ни прави много по-продуктивни в ежедневието, защото мислим по-реалистично и съответно критично по отношение на заобикалящата ни среда. Това също ни помага да запомним повече за дадена ситуация, защото сме по-фокусирани върху това, което е пред нас, отколкото върху това, което ни е правило щастливи. Това е по-желаната ситуация, когато се опитваме да възстановим или да набавим информация.

Ставаме ли действително по-умни, когато сме в лошо настроение?

Отговорът не е просто да или не. Вярно е, когато става дума за набавяне на информация и запомнянето й, но коефициентът ни на интелигентност не се увеличава всеки път, когато се скараме с някой или ни заболи кракът. В действителност ставаме по-критични по отношение на средата, която ни заобикаля и внимаваме повече в това, което се случва около нас. Когато сме щастливи от друга страна, по някакъв начин се намираме в мечтан свят и фокусът ни е върху това, което ни прави щастливи. Съответно можем лесно да забравим неща, които са се случили или детайли от средата, която ни заобикаля.

Това естествено не важи за онези, които страдат от определени заболявания като депресия например. В действителност има данни, че клиничната депресия намалява когнитивните възможности. Настоящото изследване твърди само, че когато сме леко раздразнени сме по-критични и по-малко наивни към света около нас.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.