Окончателно: Луната е откъсната част от Земята

луна

Макар повечето хора да приемат Луната за даденост, тя е изключително необичаен обект в Слънчевата система, а и за нашата Галактика изобщо. Нейният произход си остава загадка и до днес, въпреки многото научни изследвания в тази посока.

Нова теория, основана на множество проби, взети от лунната повърхност, обаче дава правдоподобно обяснение за произхода на земния спътник. Според нея Луната е създадена след гигантски сблъсък на нашата планета с небесно тяло.

Това откъснало част от планетата и този отломък с течение на времето се превърнал в спътника ни. Според учените именно така може да се обясни защо съставът на Луната е сходен с този на Земята, както и изключително странната й орбита.

Теорията е дело на изследователите от Университета на Калифорния. Те смятат, че във финалната фаза на образуването на Слънчевата система обекти с размерите на планети се сблъсквали един с друг. Някои от тези обекти не оцелявали след подобен импакт и разкъсаните части от тях могат да се видят и днес под формата на множеството метеоритни пояси, обикалящи Слънцето и някои планети.

Други небесни тела обаче оцелели и постепенно се наместили в днешните си орбити. Калифорнийските учени смятат, че обектът, който един ден щял да се превърне в Земята, се сблъскал с подобно по размер небесно тяло. Земята оцеляла, но силно пострадала. Другият обект учените смятат, че бил бъдещият Марс.

След космическата катастрофа от нашата планета се откъснал огромен отломък, който впоследствие се превърнал в Луната. Учените смятат, ако не бил древният сблъсък, днес Земята би била много по-голяма, но развитието на живота може би нямало да е възможно в днешния му вид. Формите на живот, които обитават планетата днес, до голяма степен са резултат от специфичното взаимодействие между Луната и Земята.

Учените смятат още, че това взаимодействие е променило самата орбита на системата Земя – Луна и по този начин е пренаредило с течение на милиарди година цялата Слънчева система. Конкретно за живота на Земята, планетата се доближила до Слънцето, което повишило температурите с няколко градуса, правейки земната повърхност по-обитаема.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.