Как Колумб скрил Луната и други интересни факти за откривателите

колумб

По същество всеки човек е изследовател. Това се дължи на вграденото в гените ни любопитство. Без него все още щяхме да живеем в затворени общности, мислейки, че сме само ние, а светът е плосък. Благодарение на любопитството е открита Америка, изкачен Еверест и са достигнати Северният и Южният полюс. Земята днес е по-позната и по-малка. Предстои да покорим Космоса. Преди да направим това обаче, представяме ви няколко интересни факта за откривателите, изследвали нашата планета.

Как Колумб скри Луната

През 1503 година корабът на Колумб заседнал в плитчините около Ямайка, докато пътувал към новия свят. Знаейки, че наближава лунно затъмнение, той казал на местните индианци, че ако те не се погрижат за неговия екипаж, ще направи така, че Луната да изчезне. Първоначално местните не му повярвали и останали враждебни. По време на лунното затъмнение те обаче се уплашили, че е скрил Луната и след това пътят пред Колумб бил открит.

Африканските неволи на Ливингстън

По време на едно от многото си проучвания на Африка, известният британски изследовател Дейвид Ливингстън бил обран. Неизвестни лица откраднали всичката му храна. Той потърсил храна при едно от многобройните племена, на които попаднал. Те се съгласили да му дадат, но само ако му бъде сервирана в обора и я изяде заедно с домашните прасета на туземците. За да не умре от глад, той се съгласил.

Праисторическо меню

През 1951 г. по време на годишната вечеря на Клуба на изследователите в Лондон били сервирани пържоли от мамут, открит в Сибир и замръзнал преди 250 хиляди години.

Неудобната истина

През 1911 г. британският изследовател Джордж Мъри Левик описал случаи на некрофилия сред пингвините, живеещи в Антарктида. Неговите наблюдения не са били публикувани до 2012 г., тъй като са счетени за твърде неприлични за времето си.

Божествени пържоли

Когато Джеймс Кук за първи път пристигнал в Хавай, местните жители го сметнали за бог. Когато се върнал обаче, неговите лодки били връхлетени и разбити от буря. Това явно обидило туземците, които в крайна сметка решили, че англичанинът не е божество. Затова те го убили и изяли.

Малък пропуск

Холандският изследовател Абел Тасман открил Нова Зеландия и Тасмания при първото си пътуване в Южния Пасифик. Това, което той пропуснал било…Австралия. Малкият му пропуск (континентът) бил намерен при второто му пътуване.

Повече от лош късмет

Morkadis

Шотландският изследовател Дейвид Дъглас загива в Хавай след падане в яма. Това, което го убило обаче, бил падналият върху него бик, който също не видял дупката в земята.

Всеки с вкуса си

През 1600 година на британските изследователи, които били в Китай, им сервирали нещо, неречено KE-chiap. Те не го харесали и го описали като смесица от мариновани риби и подправки. По-късно тази храна била пренесена в Европа и Америка и станала известна като кетчуп.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.