Откачените начини, по които обикновени хора попаднаха на епохални открития

теракотената армия

Има археолози, които са отдали целия си живот, за да разкрият най-малки парченца история.

Съществуват случаи, в които важни, дори епохални археологически открития са направени инцидентно от съвсем случайни хора.

Розетският камък използван за строеж на укрепление

Един от най-значимите артефакти в историята на Египет е Розетският камък. Той е намерен съвсем случайно. През 1799 година Наполеон нахлул с войската си в Египет. Кампанията била трудна и войската страдала от постоянни нападения.

Когато походът стигнал град Розета, било наредено на войниците да построят укрепление. Учените, дошли с Наполеон, били настанени в него, за да се предпазят от вражеския огън.

Един от тях забелязал, че върху един от камъните, използвани за градеж на стената, има странни надписи. В крайна сметка това се оказал Розетският камък – дал повече от информацията, която днес знаем за Египет през Античността.

Google Earth в помощ на археологията

Докато разглеждал Равена през Google Earth, безработен италианец открил през 2014 година странна издатина в околностите му. Тя хвърляла сенки и по негови изчисления била около 500 метра.

Малкото хълмче наподобявало на сателитните снимки на заровена сграда. В крайна сметка той публикувал откритието си в блога си, което накарало местните археолози да проверят сигнала. На място те открили вилата на последните императори на Западната римска империя, която дала важна информация за колапса на Рим.

Гробът на Тутанкамон открит от отегчено момче – водоносче

Смятаният за откривател на гроба на Тутанкамон – Хауърд Картър, всъщност не го е открил. С години ученът търсил по слухове легендарния гроб на момчето фараон, но безуспешно. Малко преди да се откаже, поради изчерпани финанси работата потръгнала.

Местно момче, чиято единствена задача била да носи вода, било толкова отегчено, че започнало да рови с пръчка в пясъка. Така то попаднало на странен на вид камък. Картър случайно видял това и накарал работниците си да копаят там. Всичко останало е история.

Теракотената армия

През 1974 година група китайски фермери започнали да копаят кладенец. В процеса на работа те попаднали на човешко лице от червен теракот. Така случайно те открили една от най-богатите китайски гробници на императорите от династия Цин.

Morkadis

Вместо коза, най-ценните реликви на юдаизма

През 1947 година, докато търесел изгубената си коза, бедуински пастир влиза в пещера в покрайнините на Мъртво море. Там той открива стъклени буркани със свитъци в тях. Така човекът намира една от най-ценните реликви за евреите – Кумранските ръкописи или Ръкописите от Мъртво море.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Stefka Gorgorova 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.