Откриха непознат вид древен човек

Снимката е илюстративна

Вкаменелости на 120 000 до 140 000 години, открити в израелска каменоломна, са от клон на човешкото родословно дърво, съобщиха световните информационни агенции. Антрополози анализираха парчета от череп, долна челюст и зъб, намерени в Нешер Рамла през 2010 г. Те ги сравниха със стотици вкаменелости, намирани в различни райони на света.

Резултатите показват, че вкаменелостите вероятно са от хоминини, близки до неандерталците, със сходна форма на долната челюст и големи зъби. Приликите са достатъчно, за да бъде свързана групата с други популации, обитавали израелски пещери преди около 400 000 години.

„Зъбите имат някои уникални черти, които ни дават възможност да направим връзка между тези популации“, каза антроположката Рахел Сариг от Телавивския университет.

Групата вероятно е живяла в района преди 400 000 до 100 000 години. От предишни изследвания е известно, че Хомо сапиенс също е живял по това време в района, предава БТА.

Много специалисти мислят, че с пристигането на Хомо сапиенс в Европа е започнал упадъкът на неандерталците. В Близкия изток обаче това не е било така. Там те са съжителствали значително време, вероятно десетки хиляди години.

„Вкаменелостите от Нешер Рамла изглеждат междинни, вероятно предшественици на неандерталците“, каза Ерик Делсън от колежа Леман в Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

източник: mаnager.bg

Вижте още:

Древен текст описва създаването на човека от извънземни?

Непознат на науката нов вид древен човек е бил открит в Китай

Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек

Проклятието на Ледения човек

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.