Откриха следи от стотици гигантски динозаври в Шотландия

дино

Палеонтолози са открили стотици следи от тревопасни динозаври на шотландския остров Скай. Следите били оставени преди около 170 млн. години и принадлежат на гигантски динозаври от групата на зауроподите. Изследването е публикувано в сп. Scottish Journal of Geology.

Учените от Единбургския университет са изследвали фосилизирани следи, които вероятно са били оставени на дъното на плитка морска лагуна. След като анализирали находките, учените стигнали до извода, че следите принадлежат на далечни предци на добре известни видове като бронтозаврите и диплодоците.

По думите на учените откритите динозаври са достигали дължина 15 метра и са тежали повече от 10 тона.
Това са първите следи от зауроподи, открити в Шотландия. Най-голямата от следите е с диаметър 70 см. Преди това на територията на Шотландия са откривани само малък брой фрагменти от кости и зъби на динозаври от тази група. Фосили от средния юрски период се срещат рядко. Остров Скай е едно от малкото места на Земята, където те могат да бъдат открити.

Находката ще помогне на учените да разберат повече за най-големите динозаври, обитавали някога Земята. Откритите следи говорят, че зауроподите са прекарвали много време в крайбрежната зона и в плитките води, макар че по-рано се смяташе, че тези динозаври са били изключително сухоземни.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ЗАГАДКА ОТ СВЕТА НА ДИНОЗАВРИТЕ БЕШЕ РАЗКРИТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.