Подземният град Деринкую крие много тайни

кападокия

Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в света, което в началото е привличало вниманието заради причудливите скални форми, образувани от взаимодействието между вятъра и вулканичната скала.

Но най-голямата мистерия е свързана с първия от мрежата с подземни градове – Деринкую, който е открит през 1963 година при строителни дейности. Работниците случайно попадат на вход към пещера, който се оказва подземен град, стигащ 85 метра дълбочина.

Подземният град е бил изграден на 13 нива, а под земята е имало около 15 000 вентилационни шахти, благодарение на които въздухът стигал и до най-ниските нива.

Открити са също религиозни стаи, хранилища, преси за грозде и конюшни. Предполага се, че градът е обитаван от приблизително 20 000 жители, но все още е неизвестно към кое от древните племена са принадлежали.

кападокия 1

Смята се, че градът е построен през Древността, за да служи като убежище от атакуващите римляни и араби. Здравината на цялата конструкция, която се е запазила до днес, прави най-силно впечатление, а за археолозите това показва, че градът е изграждан от интелигентни хора, които имали отлични познания по архитектура.

Едно от предположенията казва, че подземният град е бил изграден от фригийците – индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между VII и VIII век пр. Хр.

Историците обаче подкрепят теорията, че градът принадлежи на Мидийското царство, което се простирало между Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

Според други вярвания подземната мрежа е била изградена от хетите – воини, споменавани и в Библията.

В близост до този впечатляващ подземен град са открити още 200, като 4 основни тунела те се свързвали с най-големия от тях – Деринкую.

Из повечето градчета тече прясна питейна вода, има отделни жилища, кладенци, магазини, гробища и специални отвори за бягство. Входът се е защитавал от масивна кръгла скала, която можела да се отваря само отвътре.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.