Почитаме паметта на Света Галина! Ето кои са именници днес

pixabay.com

На днешния ден 10 март Православният свят отдава почит на Света мъченица Галина, символизираща чистата майчина обич, утехата и подкрепата.

Света Галина живяла при управлението на римския император Деций Траян и е сред последователите на Свети мъченик Кодрат. Тя е сред измъчваните и убити християни през трети век.

На днешния ден името празнуват хората, носещи имената Галя, Галина, Галинка, Галин, Гален, Галена.

Според стари предания името Галина има гръцки корени (Galini) и означава тишина и покой, а старобългарската версия означава покой, безветрие. Името се свързва и с глагола галя, който пък е признак на майчина ласка, защита и покровителство.

Други източници посочват, че името Галина идва от „гал“, което означава мургав и здрав. Свързва се с факта, че някога по-мургавият цвят на кожата е бил по-ценен от бледия, защото последният напомнял за болен човек.

Смята се, че хората, носещи името Галина, Галин и техните производни имена, ще се радват на уважение, обич и нежност от близките си.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Тези лесни ритуали със свещи изпълняват желания

Защо не бива да палите свещта в църквата от чужди свещи?

Ключове за чудо: Истанбулска църква изпълнява желания, идват от цял свят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.