Психология при избора на партньор

любов

Макар че любовта изглежда напълно ирационално чувство, психолозите не са на това мнение и казват, че човек несъзнателно търси и се влюбва в партньори, които или приличат на родителите му, или са пълната му противоположност.

Първата връзка, която едно дете създава с друг човек, е именно връзката с неговите родители и още от най-ранна детска възраст се оформя представа за идеален партньор.

При момичетата важна е връзката с баща им, а при момчетата – с майка им.

В зависимост каква връзка са изградили майката и сина в първите години до тийнейджърската възраст на детето, то изгражда своята специфична нужда от партньорка.

Така например, ако майката е била интелектуалка, стремяща се да организира важните етапи от живота на сина си до най-малката подробност, внимателно проучваща училищата, храната и дрехите на сина, порасналото момче ще се привлича от непредвидими и емоционални жени, за които законите на логиката не важат.

Ако майката е давала пълна свобода на сина си и не го е ограничавала с наказания и забрани, той израства с вярата, че може да има, която жена пожелае, но не се задържа дълго при една партньорка.

Майка, която е покровителствала и решавала всичко вместо сина си, го възпитава да търси половинка, която да го командва и в семейния живот. Той може скритно да изпълнява, но е неспособен и една крача да направи сам.

Често се казва, че жените са склонни да се омъжват за мъже, които приличат на бащите им. Това е така, защото таткото е първата авторитетна фигура в живота на момиченцето.

Ако бащата е бил прекалено авторитарен, често жените търсят партньор с точно това качество, опитвайки се по несъзнателен път да влязат в ролята на майката. За тях обвързването е затвор, от който на всяка цена трябва да избягат.

Прекалено закрилящият баща възпитава нереалистични очаквания у своята дъщеря. Порасналото момиче има прекалено високи критерии за мъжа до себе си, заради което е много вероятно да остане сама.

Бащата под чехъл отглежда силно доминираща личност, която на всяка цена се стреми да се наложи над партньора си.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

СКЛОННИ СМЕ ДА ИЗБЕРЕМ ПАРТНЬОР, ЧИЯТО ДНК Е СХОДНА С НАШАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.