Пътят на душата към задгробния живот

душа

Въпросът „Има ли живот след смъртта? “ със сигурност си задава всеки един от нас в определен етап от живота си. Какво се случва след последния ни земен ден? Добро или зло, черно или бяло, щастие или терзания ни очакват след сетния ни дъх? Има ли Ад? А Рай? И къде е нашето място там?

Християнската религия учи, че живот след смъртта има. „Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е идвало, това е приготвил Бог за тези, които Го любят“ (I Коринтяни 2:9).

А какво ли се случва с душата, след като тя се отдели от тялото? Въпреки напредъка на науката, съществуването на душата и къде отива тя след смъртта на земното си тяло, отговорът на въпроса все още не е открит. И всичко е въпрос на художествени интерпретации, свидетелства на хора, били на косъм от смъртта или библейски сведения.

Така например, според книгата на християните, душата преживява дълъг списък с препятствия и изпитания в първите 40 дни след смъртта на човек. Свети Макарий Александрийски ни учи, че когато душата се отдели от тялото, първите два дни престоява на земята.

Душата се скита около дома си и обикаля местата, на които човек е вършил добрите си дела. В третия ден душата отива да небето, за да се поклони пред Бога. Пространството от земята до небето е разделено на 20 съдилища, наречени още митарства. През всичките душата минава, за да бъде изобличена от бесовете в греховете.

Всяко съдилище съответства на определена група грехове. И така, по пътя към небето, душата най-напред минава през първото митарство, чиито зли духове, я изобличават в греховете й на словото (многословие, пустословие, празнословие, сквернословие, насмешки, кощунство, смях, кикот).

Във второто митарство разобличават душата за лъжите й (нарушение на клетвата, излишно призоваване на Божието име, неизпълнение на обетите, дадени пред Бога, премълчаване на греховете пред духовника на изповед).

Третото митарство е на клеветата – оклеветяване на ближния, осъждане, ругатни, насмешки. Четвъртото митарство е на чревоугодничеството – преяждане, пиянство, хранене без молитва, нарушаване на постите, сластолюбие, пресищане, пиршества, чревоугодие.

Петото митарство е леността – неслужене на Бога, оставяне на молитвата. Шестото митарство е на кражбата. Седмото митарство е на сребролюбието и скъперничеството. Осмото – на лихвите (лихвари, рушветчии и присвоители на чуждото).

Деветото митарство е на неправдата – неправдиви съд, мярка, тежест и всички други неправди. Десетото митарство е на завистта. Единадесетото – на гордостта (гордост, тщеславие, самомнение, самовъзвеличаване, непочитане и непослушание). Дванадесетото митарство е на яростта и гнева. Тринадесетото на злопаметността. Четиринадесетото на убийството. Петнадесетото – на магьосничеството, чародейство, правене на отрови, заклинания и магии.

Шестнадесетото митарство е блудството и всичко, което се отнася към това – мисли, желания, наслада от греховете, сладострастни гледки, скверни осезания и докосване. Седемнадесетото митарство е на прелюбодеянието, тоест на несъхраняване на съпружеската вярност. Осемнадесетото митарство е содомското – блудни грехове и кръвосмешения. Деветнадесетото митарство е на ересите – лъжливи мъдрувания за вярата, съмнения във вярата, отстъпления от православната вяра, богохулството. И последното, двадесето митарство, е на немилосърдието и жестокостта.

Въпросите около душата вълнуват не само нас, но и учените безспорно. Преди време специалисти от медицински център в Швейцария успяха да измерят колко тежи душата на човека. Опитите бяха извършени с 23-ма доброволци. Те са били поставяни на легла с вградени в тях свръхчувствителни измервателни уреди. Накарали ги да заспят.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.